Europenii din Marea Britanie, după Brexit. Statutul de rezident permanent, solicitat printr-o aplicaţie pe mobil

Londra a deschis procedura pentru europenii care vor sa rămână în Marea Britanie după Brexit. Cererile pot fi depuse şi pe telefonul mobil, unde există de acum o aplicaţie specială. Iar guvernul renunţă la taxa de 65 de lire cerută solicitanţilor de rezidenţă, după cum a anunţat premierul Theresa May.

22 Ianuarie 2019, 13:16 (actualizat 22 Ianuarie 2019, 13:18) Știrile TVR |

3,5 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene trăiesc în acest moment în Marea Britanie. Pentru a rămâne acolo şi după Brexit, ei trebuie să ceară statutul de "rezident permanent".

„Ne-am luat deja angajamentul să le dăm asigurări cetăţenilor UE din Marea Britanie că vor putea să stea şi să aibă acces la beneficii şi serviciile sociale în aceleasi condiţii ca acum, atât în cazul unui acord, cât şi fără el”, a precizat premierul Theresa May.

Depunerea cererii de rezidenţă, care costă acum 65 de lire, va fi gratuită din 30 martie. Cei care plătesc până atunci îşi vor primi banii înapoi. Solicitările de rezidenţă se pot depune printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, care încă nu funcţionează pe iPhone. Utilizatorii trebuie să îşi fotografieze paşapoartele biometrice şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Apoi sunt direcţionaţi către un site, unde îşi înregistrează adresa, îşi dau acordul pentru verificarea situaţiei lor fiscale şi îşi declară cazierul judiciar.

Autorităţile estimează că în câteva sute de mii de cazuri, cererile vor fi respinse. A fost făcută o testare a sistemului pe 30.000 de persoane şi rezultatele sunt următoarele: 81% din cereri au fost rezolvate în maximum o săptămână. Niciun dosar nu a fost respins. Dar 10% dintre solicitanţi nu au primit răspuns, la trei săptămâni după încheierea testării.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI