Europe: Building Trust. Ministrul Apărării, Mihai Fifor: Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de avioane F16 din SUA

27 septembrie 2017, 09:18

Iohannis: Să garantăm la nivel politic un minim de predictibilitate celor care se ocupă cu planificarea strategică

„Încă din prima lună a mandatului de Președinte al României, am convenit, în comun cu liderii tuturor partidelor politice, Acordul pentru creșterea alocării de resurse bugetare pentru sectorul de apărare la 2% din Produsul Intern Brut, pentru o perioadă de cel puțin zece ani. Opțiunea pentru o alocare constantă a resurselor pentru apărare vizează asigurarea unei predictibilități necesare pentru cei care se ocupă cu planificarea strategică, multianuală. Cred că este foarte important ca, dincolo de incertitudinea inerentă a contextului de securitate, să garantăm, la nivel politic, un minim de predictibilitate celor care planifică și care trebuie să gândească în perspectivă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că a fost aprobată înființarea a două noi comandamente și un plan de dezvoltare în următorii zece ani.

„Am fixat cadrul politic și legal pentru dezvoltarea și consolidarea unor astfel de capabilități. Este vorba de constituirea a două noi Comandamente, al Forțelor pentru Operații Speciale, respectiv al Apărării Cibernetice. În cazul Forțelor pentru Operații Speciale, am aprobat recent un plan robust și ambițios de dezvoltare a acestora pentru următorii zece ani și care vizează toate elementele specifice: integrarea instituțională în noua structură de forțe a Armatei, comanda și controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea și cooperarea la nivel regional (…) Mesajul nostru constant va rămâne acela că Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei României, prin procesul rapid de transformare pe care îl parcurg, vor fi pregătite pentru acțiune, capabile să desfășoare întregul spectru de misiuni, oriunde și oricând va fi nevoie, în serviciul intereselor naționale și al apărării colective, prin cooperare cu partenerii, în cadrul NATO.”, a mai spus șeful statului.

Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot până la sfârșitul lui 2017

„Ne-am întâlnit cu reprezentanți ai companiilor din industria de apărare interesate să vină să investească în industria de apărare românească. Așa cum a spus-o și primul ministru, noi nu am plecat la cumpărături cu banii statului român, ci ne dorim ca – prin parteneriatele pe care o să le avem cu companiile din industria de apărare fie din Europa, fie din SUA – să putem să retehnologizăm industria de apărare românească”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

„Achiziționarea sistemului Patriot este o achiziționare de tip Guvern la Guvern. Mentenanța se va face în România. Până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot, așteptăm scrisoarea de acceptare din partea SUA (…) Tot până la finele anului, sperăm să putem să finalizăm negocierea cu cei de la General Dinamics și să pornim colaborarea între Uzina Mecanică București și General Dinamics și, totodată, până la finele anului, să achiziținăm primele 10 transportoare blindate Piranha din acest program (…) Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de avioane F16 din SUA, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea prețul de achiziție. Suntem la debutul acestei negocieri”, a mai precizat ministrul Apărării.

Forțele Aeriene Române primesc, miercuri, ultimele trei avioane F16 din primul lot de 12. Ceremonia de predare a avioanelor are loc astăzi în baza Monte Real din Portugalia, locul unde au fost modernizate aceste aparate. Vezi relatarea de la trimisul special al TVR în Portugalia, Adelin Petrișor.

Simpozionul Forţelor pentru Operaţii Speciale reprezintă o oportunitate pentru creşterea vizibilităţii şi promovarea imaginii Armatei României şi a structurilor de forţe pentru operaţii speciale, atât pe plan naţional cât şi internaţional.

În cadrul Simpozionului va fi organizată şi o expoziţie de tehnică militară specifică forţelor pentru operaţii speciale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite