Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcția de premier

16 ianuarie 2018, 08:38

După aproape 3 ore de dezbateri a ieşit fumul alb la sediul PSD şi într-un ropot de aplauze Viorica Dăncilă a fost votată să fie noul premier susţinut de PSD. A fost propusă de preşedintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, iar liderii partidului i-au pus rând pe rând întrebări pentru a se convinge că de data aceasta fac o alegere mai bună pentru Palatul Victoria.

„Este o femeie civilizată, o femeie neconflictuală (…) A contat foarte mult răspunsul cu privire la modul cum înțelege să relaționeze cu miniștrii (…) să țină legătura cu coaliția guvernamentală, cu Parlamentul, cu colegii de partid”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.

Șerban Nicolae a întrebat-o dacă este de acord să continue legile justiției în Parlament și a spus că da. Marian Oprișan a întrebat-o dacă este de acord cu procesul de descentralizare pentru administrația locală, a spus că da. Toate răspunsurile, ca să spun așa, au fost pe gustul meu și sunt convinsă că și al colegilor„, a indicat Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD.

Aștept să meargă exact până acolo unde trebuie să meargă autoritatea unui prim-ministru, adică să exercite actul de conducere al guvernului„, a subliniat președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Liderii PSD au avut doar cuvinte de laudă pentru noua lor propunere de premier.

Mihai Fifor, premier interimar: „Este cea mai bună propunere pe care Partidul Social Democrat putea să o facă în acest moment. Viorica Dăncilă are anvergură internațională„.

Partenerii de guvernare sunt de acord cu această propunere.

Este în primul rând o doamnă, ceea ce ar reprezenta o deschidere interesantă în viața politică românească, a declarat Teodor Meleșcanu, vicepreședinte ALDE.

În Comitetul Executiv au fost propuși pentru funcţia de premier și Mihai Fifor, Ecaterina Andronescu, dar şi Petre Daea.

Dacă propunerea va fi acceptată de președintele țării, social-democraţii vor trece la evaluarea tuturor miniştrilor pentru a vedea cine va face parte din viitorul guvern, dar şi cine trebuie înlocuit.

________________________

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă a declarat că are experienţa necesară pentru a prelua funcţia de premier, de care nu se teme, pentru că are o fire ‘optimistă’ şi ‘echilibrată’, adăugând că ‘trebuie să gândească pozitiv’.

Dăncilă a făcut această precizare la sediul central al PSD, întrebată dacă nu îi este teamă că va sta puţin la Guvern, având în vedere antecedentele cabinetelor Grindeanu şi Tudose.

Ea a subliniat că, înainte de a preluat mandatul, va discuta cu ex-premierul Mihai Tudose, dacă va fi desemnată de preşedintele Klaus Iohannis. „Categoric, voi discuta cu toată lumea, toţi sunt colegii mei”, a spus Dăncilă.

Chestionată ce o recomandă pentru această funcţie, Viorica Dăncilă a răspuns: ‘Preşedintele partidului a făcut declaraţii în acest sens’.

Întrebată ce proiecte are în Parlamentul European, ea a răspuns că acestea sunt pe site şi că va răspunde tuturor întrebărilor când şeful statului va fi de acord cu desemnarea sa. „Proiectele din PE sunt pe site, toate rapoartele, luările de cuvânt, toată activitatea. Voi răspunde la toate întrebările după ce domnul preşedinte va fi de acord cu desemnarea mea. E prematur să spun acum”, a susţinut Dăncilă, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 13.34: Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru șefia Guvernului. Nominalizarea ar fi fost votată de forul de conducere în unanimitate, cu o abţinere.

Dăncilă este europarlamentar din 2009, iar anterior a fost inginer la OMV Petrom, unde a lucrat din 1988. Înainte de 1988 a fost profesoară la Liceul din Videle. Dăncilă a absolvit Institutul de Petrol și Gaze în 1997 și Științe Politice, în 2009, la SNSPA. Este membră a PSD din 1996. Între 2008 și 2009 a fost consilier județean la Teleorman, iar din 2004 ăână în 2008, consilier local PSD la Videle.

ACTUALIZARE 12.35: Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor premier interimar.  Mâine, la ora 12.00, președintele a convocat consultări cu partidele parlamentare.

ACTUALIZARE 11.25: Paul Stănescu, propus ieri interimar la șefia Guvernului, a declarat, astăzi, la începutul ședinței PSD că nu își dorește funcția de premier.

ACTUALIZARE 10.48: Președintele Klaus Iohannis ar fi refuzat interimatul lui Paul Stănescu la conducerea Guvernului. Șeful statului ar fi acceptat însă ca Mihai Fifor să ocupe funcția ca interimar.

ACTUALIZARE 10.31: Pe lista posibililor premieri se află numele lui Mihai Fifor , ministrul Apărării, și a Vioricăi Dăncilă, europarlamentar și președinta organizației de femei a PSD. Numele celor doi au fost vehiculate și anul trecut, în iunie, pentru preluarea funcției de premier după ce Sorin Grindeanu a fost demis.

Comitetul Executiv Naţional, format din toți liderii partidului la nivel local și național, se reunește astăzi în ședință, de la ora 11, pentru a decide cine îi ia locul lui Mihai Tudose în fruntea Guvernului.

La finalul ședinței de ieri, în care PSD i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, președintele partidului, Liviu Dragnea, spunea că în cadrul reuniunii de astăzi ”va avea loc o discuţie deschisă, transparentă, şi lungă, dacă e nevoie”, pentru a discuta propunerile pentru funcţia de prim-ministru, în aşa fel încât să existe cât mai puţine motive de teamă că PSD va ajunge în situația de a schimba al treilea premier de când 2016 încoace.

Social-democrații l-au pus inițial în funcție, pe 4 ianuarie 2017, pe Sorin Grindeanu, pe care, în iunie, l-au demis prin moțiune de cenzură. Grindeanu a fost urmat la conducerea Guvernului de Mihai Tudose, care a demisionat ieri, după șase luni de mandat. Adresa oficială privind demisia lui Tudose ajunge astăzi la președintele Klaus Iohannis, care va semna decretul de vacantare a postului.

După demisia lui Mihai Tudose de la conducerea Guvernului, premier interimar este propus ministrul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Paul Stănescu.

Președintele PSD Liviu Dragnea spunea ieri că nu va face nicio propunere pentru funcția de premier. „Se pare că eu am mână foarte proastă și nu numai în ceea ce privește propunerile de premier, ci încă în cel puțin 10 cazuri în ultimii ani. Și-atunci le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere”, a indicat Dragnea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite