Europarlamentarii USR și REPER cer întâlniri cu premierul Rutte și cu parlamentarii olandezi, pe tema intrării României în Schengen

Europarlamentari USR-REPER Grupul Renew Europe
Europarlamentari USR-REPER Grupul Renew Europe
22 octombrie 2022, 17:10

Delegațiile USR și REPER din Parlamentul European au trimis sâmbătă două scrisori comune către premierul Olandei, Mark Rutte, și către Camera Reprezentanților din Parlamentul olandez, prin care cer o întâlnire cu șeful guvernului și o discuție cu Comisia de Afaceri Europene pe subiectul accesului României în spațiul de liberă circulație Schengen.

Cererea celor 8 europarlamentari români din grupul Renew Europe vine în urma moțiunii pe care parlamentarii olandezi au adoptat-o pe 20 octombrie, la doar o zi după Rezoluția Parlamentului European de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Partidul politic pe care îl reprezentați și Coaliția pe care o conduceți au o responsabilitate în fața poporului olandez, dar în egală măsură în fața românilor și a restului cetățenilor europeni. Deciziile legate de Schengen nu ar trebui să fie conduse doar de agendele naționale, ci de o perspectivă mai largă și de o analiză atentă a efectelor acestora față de toți europenii. Ne oferim să facem tot ce ne stă în putere pentru o decizie pozitivă a guvernului olandez în vederea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în cererea eurodeputaților USR și REPER trimisă către premierul Rutte.

„Citind Moțiunea dumneavoastră, suntem convinși că un schimb de opinii mai direct asupra evoluțiilor din țara noastră va răspunde întrebărilor dumneavoastră referitoare la implementarea legislației UE și a acquis-ului Schengen de către România. Ați îndreptat aceste întrebări către guvernul dumneavoastră, dar considerăm că, în calitate de legiuitori, ne putem ajuta reciproc pentru a ne asigura că guvernele noastre țin seama în mod corespunzător de toate perspectivele și, prin urmare, iau deciziile corecte pentru poporul olandez, respectiv pentru poporul român”, se arată în scrisoarea USR și REPER către Parlamentul din Olanda.

Cei 8 eurodeputați le amintesc parlamentarilor olandezi și că au susținut activ reforme în domeniul justiției și luptei anticorupție și au sancționat activ derapajele interne pe aceste teme, dar că sunt angajați ferm în aderarea României la spațiul Schengen. „Orice probleme mai există încă în România pot fi ajustate prin controalele și echilibrele din societatea și instituțiile românești sau prin noile instrumente adoptate la nivelul UE care examinează și condiționează un performanța statului de drept al statului membru”, susțin semnatarii.

Scrisorile au fost semnate de: Vlad Botoş – Şeful Delegaţiei USR – Renew Europe, Dragoş Tudorache – Şeful Delegaţiei REPER – Renew Europe, Ramona Strugariu – REPER – Renew Europe, Vlad Gheorghe – USR – Renew Europe, Alin Mituţa – REPER – Renew Europe, Nicolae Ştefanuţă – USR – Renew Europe, Dragos Pîslaru – REPER – Renew Europe, Dacian Cioloş – REPER – Renew Europe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite