Demonstrațiile anti-rasism declanșate în SUA s-au extins și în mare parte din Europa

8 iunie 2020, 12:07
Cea mai mare demonstrație a avut loc în capitala Marii Britanii unde manifestanții s-au adunat în față ambasadei SUA și de acolo au plecat în marș spre centrul orașului. Acolo au avut loc și confruntări cu forțele de ordine și mai multe zeci de persoane au fost arestate.
Demonstranți au vandalizat și statuia lui Winston Churchill pe care au scris că fost lider a fost un rasist și au lipit mai multe mesaje. Reacția unui trecător de a îndepărta  pancartele a stârnit un nou moment tensionat.
Mai elaborată a fost acțiunea din Bristol, oraș din sud-vestul Angliei unde protestatarii au dărâmat și au aruncat în rău statuia unui cunoscut negustor de sclavi din secolul al 17-lea. Poliția  nu a  intervenit niciun moment dar a anunțat că a demarat o anchetă.
Violențe de stradă și acte de vandalism mai grave au avut loc în capitala Belgiei unde s-au adunat peste 10.000 de oameni. Grupuri de tineri s-au bătut cu forțele de ordine și au spart mai multe magazine.
Proteste au avut loc și în Italia, Spania Germania și Franța în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de COVID.
La Roma lucrurile au părut mai distanțate iar participanții au purtat măști.
Câteva mii de persoane s-au adunat și la Budapesta în fața ambasadei SUA în semn de solidaritate cu demonstrațiile de peste ocean. Participanții s+au recules timp de 8 minute și 46 de secunde, timpul cât a stat polițistul din Minneapolis cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite