Europa se pregătește pentru o potențială criză a gazelor, la sfârșitul acestei săptămâni, în timp ce valul istoric de căldură crește cererea

Europa se pregătește pentru posibilitatea unei crize totale a gazelor, la sfârșitul acestei săptămâni, exact în timp ce un val de căldură istoric a determinat creșterea cererii de energie, pentru a contribui fie la răcirea caselor, fie la menținerea afacerilor continentului.

18 Iulie 2022, 15:12 (actualizat 18 Iulie 2022, 15:33) Știrile TVR |
Europa se pregătește pentru o potențială criză a gazelor

Joi, conducta Nord Stream 1 – o arteră crucială care leagă gazul Rusiei de blocul comunitar – urmează să se redeschidă, după 10 zile de lucrări de întreținere de rutină. Dar există îngrijorarea că Rusia va ține robinetele închise, ca răzbunare pentru sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus de la invazia Ucrainei de către Moscova, în februarie, remarcă CNN.

Robert Habeck, ministrul economiei german, a declarat, la începutul acestei luni, că țara trebuie să „se pregătească pentru ce e mai rău”:

"Se poate întâmpla orice. S-ar putea ca gazul să curgă din nou, chiar mai mult decât înainte. S-ar putea să nu vină deloc", a spus Habeck într-un interviu radio.

Conducta livrează 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în Europa, reprezentând aproximativ 40% din totalul importurilor de conducte din Rusia.

O pauză completă a livrării gazului Moscovei nu este exclusă. Țara și-a redus deja exporturile de gaze către mai multe țări europene. Luna trecută, Germania, cea mai mare economie a regiunii, a declarat o „criză a gazelor” după ce Gazprom, compania de stat de gaze a Rusiei, a redus exporturile prin conductă cu 60%.

Gazprom a pus această mișcare pe seama deciziei Occidentului de a reține turbinele vitale din cauza sancțiunilor.

Cel mai rău moment

O criză de gaz în această săptămână ar veni și în cel mai rău moment. Europa se înăbușă sub o căldură record - părți din Franța și Spania se luptă cu incendii de vegetație, deoarece temperaturile sunt de așteptat să urce peste 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) în zilele următoare.

Creșterea temperaturilor a dus la creșterea cererii de energie electrică pentru alimentarea unităților de aer condiționat. Enagas, operatorul sistemului de transport al gazelor din Spania, a declarat săptămâna trecută că cererea de gaz natural pentru producerea de energie electrică a atins un nou record de 800 gigawați oră.

„Această creștere uriașă a cererii de gaze naturale pentru producția de energie electrică s-a datorat în principal temperaturilor ridicate înregistrate ca urmare a caniculei”, a declarat Enagas într-un comunicat de presă de joia trecută.

Unii analiști au fost mai optimiști, având în vedere sursele alternative de energie ale Europei și faptul că valul de căldură se va încheia la jumătatea săptămânii.

„Deși consumul de energie în UE va fi puțin mai mare săptămâna aceasta pe fondul caniculei din cauza ratelor mari de utilizare a unităților de aer condiționat, acest lucru va fi compensat de furnizarea record de energie solară”, susține Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group, într-o declarație pentru CNN Business.

Lupta pentru stocurile de gaze

Între timp, țările europene se luptă pentru a-și umple instalațiile de stocare a gazelor, pentru a evita o posibilă penurie de energie catastrofală în timpul iernii.

„Următoarele luni vor fi critice” pentru a susține aprovizionarea blocului, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, într-o declarație de presă de luni.

„Dacă Rusia decide să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz înainte ca Europa să-și poată atinge nivelul de stocare de până la 90%, situația va fi și mai gravă și mai provocatoare”, a adăugat el.

Nivelurile de stocare a gazelor în Uniunea Europeană sunt în prezent de aproximativ 64%, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Prețurile gazelor naturale olandeze, referința europeană, au crescut cu 3%, până la 165 de euro (167 de dolari) pe megawat oră, luni de vineri, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.

La începutul acestei luni, temerile legate de o întrerupere majoră a gazelor au împins prețurile la cele mai înalte niveluri de la începuturile invaziei Ucrainei de către Rusia, oscilând în jurul a 183 de euro (186 de dolari) pe megawat oră. Prețurile au crescut cu 129% de la începutul anului.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI