Europa se confruntă cu lipsa apei. Potrivit experților, se așteaptă o vară mai grea decât anul trecut. Franța va impune limitări în consum, guvernul italian face planuri pentru economisire

2 martie 2023, 21:48

E stare excepțională în Catalonia din cauza secetei. Rezervele de apă au scăzut până la 27%. Este nivelul cel mai scăzut din ultimii 120 de ani.

Specialiștii spun că ar trebui să plouă zilnic 50 de litri pe metru pătrat timp de 4 luni pentru ca rezervele să se refacă.

Șase milioane de spanioli din peste 200 de localități vor suferi restricții de apă. Consumul este limitat la 230 de litri pe lună și nu este exclusă întreruperea furnizării de apă în anumite intervale orare.

Și în Franța vor fi restricții la consumul de apă. Francezii se confruntă cu o lipsă a precipitațiilor fără precedent. În anumite zone, nu a plouat deloc de 32 de zile.

Guvernul pregătește un plan de sobrietate pentru apă bazat pe măsuri de restricție și pe reducerea consumului. Franța este în stare de alertă din cauza secetei.

Guvernul Italian a decis formarea unei celule de control care va întocmi un plan național pentru gestionarea crizei de apă. În nordul peninsulei se așteaptă o vară mai grea decât anul trecut.

Pentru 3 milioane și jumătate dintre italieni, apa potabilă nu va mai putea fi garantată în acest an. Seceta este deja la nivelul anului trecut, ceea ce înseamnă că, la vară, nu vor mai exista rezerve care să poată fi folosite în perioadele de caniculă.

Cel mai afectat este nordul Italiei, unde unele râuri au un nivel de 4 ori mai scăzut decât cel normal.

Așa-numită „secetă de iarnă” afectează aproape toată Europa. Nu a nins suficient, nu plouă destul, iar prognoza la nivel european arată că și următoarele săptămâni vor fi sărace în precipitații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite