Europa salută succesul liberalilor olandezi

16 martie 2017, 21:15

Presa olandeză nu-şi maschează entuziasmul faţă de rezultatul alegerilor care au avut loc ieri. Cotidianul De Telegraaf titrează pe prima pagină: liberalii pleacă din nou la drum, în timp ce ziarul din Haga, Haagse Courant, titrează „Rutte, încă o dată”. Pe prima pagină a ziarului de Volkskrant găsim titlul: Rutte i-a pus la pământ pe populişti.

Pe străzile din Haga, oamenii se simt uşuraţi după glonţul populismului care le-a trecut pe la urechi.

„Sunt foarte fericită de felul în care au ieşit lucrurile, pentru că mi-era teamă că Wilders va veni la putere. Sunt foarte fericită de rezultat”.

„Sunt mulţumit că Wilders nu a câştigat, e păcat că a ieşit şi al doilea, ar fi trebuit să se claseze pe locul patru sau poate chiar mai jos”.

Şi liderii europeni răsuflă uşuraţi, după ce spectrul unei eventuale ieşiri a Olandei din UE, NExit, s-a spulberat. Preşedintele Franţei, unde în luna mai urmează să aibă loc alegeri la care liderul de extremă dreapta Marine Le Pen are mari şanse să se califice în al doilea tur de scrutin, a calificat rezultatul alegerilor ca pe o victorie împotriva extremismului. Şi cancelarul german a reacţionat pozitiv la anunţarea rezultatelor alegerilor din Olanda.

ANGELA MERKEL, cancelarul GERMANIEI: „Olandezii sunt partenerii noştri, prieteni şi vecini. Am fost foarte fericită că rezultatul este „foarte” pro-european şi transmite un semnal clar”.

După baletul urnelor de ieri, urmează în parlamentul de la Haga baletul negocierilor. Partidul premierului Mark Rutte trebuie să întreprindă negocieri pentru formarea unui nou cabinet. Singura certiudine în acest moment este că laburiştii, care au suferit o mare înfrângere, nu vor face parte din viitorul guvern.

Din Haga, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite