Europa revine ușor la normal: Italia intră în faza a doua de relaxare a restricțiilor, iar în Ungaria se redeschid restaurantele și cafenelele

18 mai 2020, 13:37

Restaurante, cafenele și patiserii se redeschid în multe regiuni italiene, dar cu norme stricte de igienă și distanțare. Lucru care nu le va permite operarea la capacitate maximă. Dar e un început timid de redresare. Își reiau activitatea și magazine de confecții, saloane de îngrijire personală.

Faza a două de relaxare presupune și o mai mare libertate de mișcare: e permisă de acum circulația interregională în Italia.

”Deplasările dintr-o regiune în altă sunt permise cu anumite motive cum sunt cele de muncă, urgenţe sau din motive de sănătate. Aceste deplasări rămân limitate până pe 3 iunie”, a spus premierul Italiei, Giuseppe Conte.

De pe 3 iunie Italia speră să repornească și turismul, parte vitală a economiei care contribuie cu peste 13% la produsul intern brut. De la acea dată cetățenii Uniunii Europene vor putea merge în peninsula fără obligativitatea de a stă 2 săptămâni în carantină.

Restaurantele și cafenelele se redeschid și la Budapesta. La fel magazinele, parcurile, piscinele, ștrandurile, dar și grădina zoologică din capitală Ungariei. Relaxarea vine însă cu noi reguli. Purtarea măștii de protecție în transportul în comun și în spațiile publice închise este obligatorie, că și respectarea distanței sociale.

Autoritățile ungare au planificat repornirea etapizată a vieții sociale pentru a salva economia. Turismul, grav afectat de pandemie, nu mai funcționează. Fabricile de automobile au fost închise timp de două luni. Potrivit prognozelor, economia Ungariei ar urmă să scadă cu 4% anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite