Europa reacționează diferit la cazul AstraZeneca. Unele țări au suspendat vaccinul, altele l-au limitat. Compania susține că nu există dovezi că serul ar duce la formarea de cheaguri de sânge

Organizația Mondială a Sănătății consideră că nu există niciun motiv de a opri administrarea vaccinului AstraZeneca și precizează că experții săi analizează informațiile despre efectele adverse grave și decesele înregistrate după vaccinarea cu acest ser. Câteva țări au suspendat ori au limitat administrarea vaccinului AstraZeneca, după suspiciunile că ar provoca tromboză și embolii. Compania anglo-suedeză a evaluat toate datele de până acum și dă asigurări ferme că nu există nicio dovadă că vaccinul său ar duce la formarea de cheaguri de sânge.

12 Martie 2021, 20:17 (actualizat 12 Martie 2021, 22:13) Știrile TVR |

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat, pentru moment, administrarea AstraZeneca. Alte țări au oprit doar utilizarea loturilor de fiole care ar putea avea probleme de calitate. Bulgaria a adoptat o atitudine radicală: vrea un document clar de la Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, vaccinarea cu AstraZeneca e interzisă.

BOYKO BORISOV, premierul Bulgariei: „Ordon suspendarea administrării AstraZeneca, vaccinul britanic, pâna ce nu primim, în scris, de la Agenția Europeană a Medicamentului, lămuriri clare, dacă putem sau nu să utilizăm acest vaccin. Pâna atunci, vaccinul e interzis".

Franța a anunțat că începe studii legate de siguranța vaccinurilor anti COVID pe care le utilizează, dar vaccinarea cu AstraZeneca va continua.

OLIVIER VERAN, ministrul sănătății, Franța: “Raportul risc-beneficii, adică beneficiile vaccinãrii, în aceastã etapã, sunt mai mari decât riscurile. Dar sigur că situația este evaluatã, atât în Franța, cât și în alte țări”.

În Austria, două asistente medicale au ajuns în stare gravă la spital și una a decedat, în urma vaccinării cu AstraZeneca. Dar pentru că nu e nicio dovadă că aceste cazuri ar avea legătură cu vaccinarea, serul va fi folosit în continuare.

CHRISTA WIRTHUMER-HOCHE, director Agenția pentru Medicamente, Austria: “Da, beneficiile vaccinului sunt dovedite, iar vaccinarea va continua, fiindcã, astfel, salvãm vieți zilnic”.

Germania analizează cu maximă atenție informațiile despre efectele adverse, dar consideră regretabilă decizia unor țări de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca.

JENS SPAHN, ministrul sănătății, Germania: „Îmi pare rău că unele țări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca”.

Compania AstraZeneca precizează că a analizat 10 milioane de fișe medicale și că nu sunt dovezi că vaccinul său ar duce la risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă. Și că nu există probleme cu niciunul dintre loturile de fiole livrate. Și premierul Boris Johnson susține vaccinarea cu AstraZeneca. În Regat, acest ser s-a administrat masiv.

Purtător de cuvânt guvernul britanic: "Am spus-o clar, vaccinul e atât sigur, cât și eficace. Oamenii trebuie să meargă să se vaccineze cu toată încrederea".

Fiolele din lotul care pare să fi avut probleme a fost epuizat în Spania. În Italia, mai sunt doze, dar nu vor fi administrate, iar cele 173 de persoane deja vaccinate din acest lot sunt ținute sub observație.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI