Europa occidentală celebrează Ziua Victoriei împotriva nazismului și capitularea Germaniei, cu o zi înainte de restul continentului. Paradă militară la Paris

8 mai 2023, 12:33

Președintele Macron a mers la Arcul de Triumf pentru ceremonia victoriei și a depus o coroană de flori în memoria eroilor celui de al doilea război mondial.

În capitala Franței este desfășurat un important dispozitiv de securitate pentru că, după evenimentele de Ziua Victoriei, sunt din nou așteptate proteste împotriva guvernului pe fondul disputei privind legea pensiilor. Astăzi, este sărbătoare legala în Franța și este zi nelucrătoare.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiționate.

Truman, Churchill și De Gaulle au anunțat oficial victoria  în data de 8 mai, la ora 15.00, dar în Uniunea Sovietică vestea capitulării a ajuns în data de 9 mai – care a fost proclamată Ziua Victoriei – din cauza diferenței de fus orar. Din acest motiv, aliații occidentali marchează Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică celebrează Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.

Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945.

Cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii, cel de-Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili și soldați, iar transformările geopolitice, social-culturale şi economice survenite au rămas fără egal.

CITIȚI ȘI:

8-9 mai, Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite