Europa luptă cu poluarea. MAE: În Bosnia și Herțegovina poluarea atmosferică, la nivel ridicat

17 ianuarie 2020, 19:28

În capitala Croației, Zagreb, nivelul poluării a depășit pragul maxim acceptat, iar autoritățile recomandă copiilor, femeilor gravide, vârstnicilor și oamenilor cu probleme respiratorii sau cardiace să stea cât mai puțin afară. Și țin să-i liniștească pe locuitori. Spun că poluarea e pe termen scurt și e firească în această perioadă a anului, când centralele pe cărbuni merg la capacitate maximă. Primarul Zagrebului afirmă că e un fenomen trecător și chiar spune că are curajul să tragă aer adânc în piept.

Pe fondul poluării alarmante cu care se confruntă locuitorii capitalei sârbe, Belgrad, chiar în această seară are loc un protest. Oamenii cer autorităților să ia măsuri pentru protejarea populației și să spună adevărul privind polurea. Autoritățile locale au păstrat tăcerea în privința acestei chesiuni ori au comunicat cifre mai mici referitoare la nivelul de poluare, scrie presa sârbă. În Bulgaria, la Sofia, Varna și Pernik nu s-a putut respira. În capitală, nivelul poluării s-a triplat.

La Roma a fost prelungită interdicția privind circulația tuturor vehiculelor Diesel. Inițial, primăria anunțase, în șirul de măsuri antipoluare că timp de 3 zile, până joi inclusiv, nu poate circula nico mașină Diesel, nici măcar cele noi, la orele de vârf, dimineața și seara. Interdicția a fost prelungită cu încă o zi.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo. În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicțiilor de circulație / tranzitare a orașului Sarajevo, pentru vehiculele care depășesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija – Nedžarići și de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo și Ilidža”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Potrivit MAE, ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt:

– în SARAJEVO, AQI: 310 µg/m³, „periculos”;

– în LUKAVAC, AQI: 221 µg/m³, „foarte nesănătos”;

– în ILIJAŠ, AQI: 196 µg/m³, „nesănătos”;

– în ZENICA, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecțiuni;

– în JAJCE, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”;

– în PRIJEDOR, AQI: 184 µg/m³, „nesănătos”;

– în VISOKO, AQI: 172 µg/m³, „nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție atât aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, cât și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite