Europa îngreunează și mai mult Rusia să livreze petrol către alte țări de pe glob

Europa îngreunează și mai mult Rusia să livreze petrol
Europa îngreunează și mai mult Rusia să livreze petrol
18 iunie 2022, 16:14

Dar o parte mai mică din ultimul pachet de sancțiuni s-ar putea dovedi la fel de semnificativă. O interdicție privind asigurarea navelor care transportă petrol rusesc ar îngreuna Moscova să redirecționeze sute de mii de barili pe zi către alți cumpărători din India și China, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului la nivel mondial.

Directarea aspectelor legate de asigurări este cea mai bună soluție pentru a opri fluxurile de țiței rusești, în loc să le redirecționezi”, a spus Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler, o firmă de informații de piață.

Uniunea Europeană a anunțat că companiile din UE vor fi blocate de la „asigurarea și finanțarea transportului” de petrol rusesc către țări terțe după o perioadă de tranziție de șase luni.

Acest lucru va face deosebit de dificil pentru Rusia să continue să-și exporte țiței și produse petroliere în restul lumii, deoarece operatorii UE sunt furnizori importanți de astfel de servicii”, anunță Comisia Europeană, componenta executivă a UE, într-un comunicat.

Se așteaptă ca Regatul Unit să se alăture efortului UE. Acest lucru ar strânge și mai mult menghina, deoarece Lloyd’s of London a fost de secole în centrul pieței asigurărilor maritime.

Până acum, Rusia a reușit să atenueze lovitura scădării exporturilor către Europa, atrăgând alți clienți, făcându-le reduceri mari. Dar dacă navele nu pot obține asigurarea de care au nevoie pentru cursele de livrare, acest lucru va deveni mult mai dificil în termen scurt.

„Restricțiile privind asigurarea pentru navele rusești sunt extrem de importante și un motiv principal pentru care presupunem că nu toți barilii de petrol rusesc pot fi pur și simplu redirecționați din Europa în altă parte, în special China și India”, a declarat Shin Kim, citat de CNN, șeful analizei aprovizionării și producției la S&P Global Commodity Insights. „Interdicția va adăuga complicații politice și economice pentru deplasarea petrolului rusesc”.

Factorul China și India

Interdicția UE asupra țițeiului rusesc transportat pe mare este introdusă treptat. Dar clienții europeni s-au retras deja, dorind să evite o logistică dificilă și daune reputației.

Exporturile către nord-vestul Europei au scăzut de la 1,08 milioane de barili pe zi, în ianuarie, la puțin sub 325.000 de barili pe zi în mai, potrivit datelor Kpler. Presiunea din partea Occidentului a forțat Rusia să-și reducă producția, despre care ministerul economiei a declarat în aprilie că ar putea scădea cu până la 17% în acest an.

Dar o creștere a exporturilor către Asia a contribuit la compensarea unei mari părți a acestor pierderi. China și India – profitând de reduceri uriașe de preț – au importat aproximativ 938.700 de barili pe zi în luna mai, conform datelor Kpler. În ianuarie, importurile din aceste două țări au totalizat doar 170.800 de barili pe zi.

Avansează rapid, acum, la trei luni după începerea războiului, iar exporturile de țiței rusești continuă să fie făcute în viteză”, a spus Smith. „Tocmai sunt redirecționați și își găsesc noi destinații”.

Interdicția UE de a asigura transportul țițeiului rusesc vizează direct această problemă. Dacă Regatul Unit cooperează, Indiei i-ar fi mult mai greu să depășească acest moment. Același lucru este valabil și pentru China, unde cererea de combustibil este de așteptat să crească, pe măsură ce restricțiile legate de coronavirus în orașele mari sunt relaxate.

Piața asigurărilor include și o rețea de reasigurători care ajută la punerea în comun a riscurilor. Multe dintre aceste firme au sediul în Europa.

„Inițial, cel puțin, cred că acest lucru va avea un impact uriaș asupra pieței”, a declarat Leigh Hansson, partener în grupul global de aplicare a reglementărilor din cadrul firmei de avocatură Reed Smith.

Scoaterea Rusiei de pe alte piețe ar avea efectul dorit de a strânge șurubul asupra Moscovei, dar ar putea crește și mai mult prețurile globale ale energiei, așa cum Europa și Statele Unite încearcă să îmblânzească inflația în creștere.

Da, Rusia va suferi o pierdere de venituri, dar Europa și Statele Unite vor suferi probabil de o creștere substanțială a prețurilor mondiale la petrol”, a scris Olivier Blanchard, fost economist șef la Fondul Monetar Internațional, într-un articol pentru Institutul Peterson pentru Economie Internațională, relatează CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite