Europa în carantină. Italia iese din criză cu strategii clare. Spania are legi diferite pe regiuni. România nu are lege

13 iulie 2020, 21:53

Aproape 4.000 de români s-au îmbolnăvit, în ultima săptămâna, de COVID-19. Este cel mai negru bilanț de la începutul epidemiei, în țara noastră. Iar în lipsa unei legi care să-i oblige să se trateze în spitale, 573 de români infectați s-au externat la cerere.

Șeful DSU, Raed Arafat, le-a dat parlamentarilor exemplul altor state.

Măsurile de igienă, masca de protecție și distanţarea socială s-au dovedit cele mai eficiente în lupta cu noul virus, în toată lumea.

Italia a reușit să gestioneze situația prin câteva strategii respectate cu strictețe atât de autorități, cât și de cetățenii săi. Este și motivul pentru care masca de protecție și distanțarea socială rămân obligatorii în spațiile închise. Ca o măsură de prevenție, guvernul italian urmează să confirme oprirea zborurilor din 13 de țări, deja anunțată săptămâna trecută.

Franţa, de exemplu, are un plan de testare bine pus la punct în zonele în care numărul focarelor este în creștere, precum și în aeroporturi pentru cei care se întorc din „‘ţările roşii”. Testarea din aeroporturi este gratuită pentru cei care vin dintr-o țară considerată cu risc.

Persoanele vulnerabile, care au o recomandare din partea medicului de familie, sunt testate gratuit.

La primele simptome și după un test pozitiv, bolnavii sunt izolați acasă, iar cei din anturajul lor sunt testați. Medicul de familie decide, în funcție de evoluție, dacă se impune spitalizarea. În caz de urgență se apelează, direct, salvarea. Masca este obligatorie în toate mijloacele de transport în comun și în magazine. Multe dintre instituțiile publice au decis, de asemenea, obligativitatea măștii.

Franța are peste 170 de mii de cazuri confirmate și a depășit bariera de 30 de mii de decese. 496 de persoane sunt în acest moment în serviciile de reanimare.

În Spania, 17 comunități autonome conduse de Guverne Regionale își stabiliesc propriul cadru legislativ. Acestea pot impune diferite restricții și sancțiuni referitoare la obligativitatea de a purta masca, limitarea accesului în localuri, magazine sau instituții, cât și măsuri sanitare. În schimb, restrângerea unor drepturi fundamentale nu poate fi pusă în aplicare decât în condiții speciale.

Acum, pacienții infectați cu noul coronavirus nu pot fi obligăți să se interneze, iar cei cu simptome ușoare se tratează acasă în izolare, sub supravegherea telefonică a unui medic. Însă, pentru cei care nu respectă recomandările instanța emite un ordin prin care ii obliga să între în izolare și să facă tratament pentru a nu reprezenta un pericol public.

Doar în starea de urgență măsurile de carantină și izolare a asimptomaticilor erau obligatorii. Poliția a dat peste un milion de amenzi celor care nu au respectat restricțiile în perioada respectivă, iar unii au fost chiar arestați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite