Europa ia măsuri de reducere a consumului, pe fondul crizei energetice care, la iarnă, ar putea lua proporții

6 septembrie 2022, 17:39

Prin planul de sobrietate energetică, Emmanuel Macron speră că, la iarnă, nu se va ajunge la întreruperi în alimentarea cu energie sau la alte măsuri mai dure.

Planul guvernului francez are două componente: rezerve suficiente de gaz și economii drastice.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Al doilea element cheie al strategiei este economisirea cât mai mult posibil, cu alte cuvinte, sobrietatea. Aş dori să insist asupra acestui punct, pentru că noi toţi avem un rol foarte important. Cea mai bună energie e cea neconsumată.

Portugalia ia măsuri excepționale pentru a susține populația. Au fost anunțate diverse ajutoare pentru familiile cu copii – 50 de euro de fiecare copil, precum și pentru portughezii care au până în 2700 de euro pe lună. De asemenea, TVA-ul la electricitate va fi redus de la 13 la 6 la sută.

Antonio Costa, premier, Portugalia: Suntem conştienţi că nu există o măsură magică prin care să putem şterge efectele conflictului armat, cum e cel prin care trecem acum. În 2023, toate pensiile vor creşte între 7,1 şi 8 la sută. Deci pensionarilor nu li se vor diminua veniturile.

În jur de 3 mii de oameni au ieșit în stradă la Leipzig, în Germania, în semn de protest față de deteriorarea condițiilor de trai.

Guvernul austriac a anunțat subvenții pentru o parte din consumul de energie, precum și ajutoare bănești de 150 de euro pentru pensionari și pentru persoanele cu venituri foarte mici. Pachetul total de sprijinire a populației are o valoare de 2 miliarde și jumătate de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite