Europa caută soluții ca să evite criza de energie la iarnă. România și Bulgaria îşi vor uni forţele şi vor cumpăra împreună energie

Europa caută soluții pentru a evita o criză a gazelor şi cele mai negre scenarii, cu cetăţeni care să sufere de frig în case şi industria blocată. Se discută despre plafonarea preţului pentru gazele din Rusia, sprijinirea consumatorilor vulnerabili, economii de electricitate şi susţinerea producătorilor de energie. Ministrul Virgil Popescu a anunţat că România și Bulgaria își vor uni forțele şi vor cumpăra împreună energie.

09 Septembrie 2022, 20:56 (actualizat 09 Septembrie 2022, 21:39) Știrile TVR |

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană s-au adunat la Bruxelles ca să găsească soluţii la criza energiei de peste iarnă.

România susține necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energia electrică de cel la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței, sutine minitrul Energiei. Virgil Popescu a anunţat şi faptul că dincolo de măsurile care vor fi luate la nivel de comunitar, România şi Bulgaria îşi vor uni forţele şi vor cumpăra împreună energie.

"România şi Bulgaria îşi vor uni forţele privind pregătirile pentru iarnă şi rolul resurselor indigene cu producţie în bandă în asigurarea independenţei energetice şi a securităţii în aprovizionare", este mesajul transmis de demnitar.

Plafonarea preţului pentru achiziţia gazului rusesc şi economisirea curentului la ore de vârf sunt doar două din măsuri propuse de executivul de la Bruxelles. Se urmărește, totodată, plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, iar firmele din energie care au profituri enorme să fie obligate să plătească o „contribuție de solidaritate".

Manipularea făcută de ruşi în sectorul gaze continuă cu ultimele manevre legate de Nord Stream 1. Aşadar, suntem cu toţii de acord că în vară am luat măsurile corecte. Depozitele subterane de gaze sunt pline în proporţie de 83 la sută, iar ţările membre au stabilit acţiuni de reducere, în continuare, a consumului de gaz. Trebuie să continuăm eforturile.

În ciuda avertismentului făcut de Vladimir Putin că plafonarea preţului la gazul rusesc va duce la creșterea costurilor globale, în ultimele zile gazul rusesc s-a ieftinit.

La începutul lunii acesta era de 230 de euro MegaWatt oră, în timp ce acum, cotaţia la bursa de la Viena este sub 200 de euro MegaWatt oră

Prin plafonarea preţului la gazul rusesc, Europa îşi asuma riscul ca Rusia să nu îşi mai respecte contractele de furnizare, avertizează experţii în energie.

Până la finalul lunii, Comisia Europeană va adopta un plan de acţiune pentru a diminua efectele crizei energetice în lunii următoare. Între timp, autoritățile de la noi din ţară asigura populația că nu va fi penurie la iarnă, dar pregătesc totuși un plan pentru situații excepționale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI