Euroins a intrat oficial în faliment. Polițele RCA mai sunt valabile până pe 8 septembrie. Șoferii cu polițe de asigurare la Euroins, care au suferit daune, se vor adresa Fondului de Garantare

Moment-cheie pentru 100 de mii de păgubiți și aproape 2,5 milioane de clienți cu poliţe RCA la Euroins. Societatea de asigurări a intrat, oficial, în faliment. Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti, la cererea Autoritatăţii pentru Supraveghere Financiară. De astăzi începe să curgă termenul de 90 zile în care asigurările încă mai sunt valabile. Apoi îşi vor pierde valabilitatea.

09 Iunie 2023, 11:41 (actualizat 09 Iunie 2023, 19:47) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Reprezentanții companiei Euroins au la dispoziție şapte zile să conteste hotărârea prin care judecătorii au deschis oficial falimentul. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, ceea ce înseamnă că va fi pusă în aplicare de îndată. În acest moment cei care au polițe de asigurare la compania Euroins au la dispoziție 90 de zile să le mai folosească.

Dan Apostol, director Direcția de Comunicare ASF: Poliţele emise de societate, cu excepţia celor de garanţie, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie anul curent. Potrivit legislaţiei, poliţele de asigurare sunt valabile 90 de zile începând cu data pronunţării deschiderii procedurii falimentului.

După împlinirea termenelor, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România, cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților.

Mădălin Roșu, președintele BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România: Pentru persoanele care deţin poliţe încă în vigoare pot în orice moment să solicite rezilierea, tot către FGA, şi recuperarea unei părţi din suma plătită şi să se adreseze altui asigurator după preferinţele proprii.

În cazul unui accident provocat de un șofer cu poliță Euroins, dosarul de daună trebuie aprobat de Fondul de Garantare, dar procedura este de durată.

Costin Anghel, specialist comunicare Fondul de Garantare: În cazul în care asiguratul Euroins produce un accident, să spunem, dacă ne referim la poliţe RCA, de exemplu, poliţa este valabilă. Îi va da păgubitului poliţa, datele din poliţă, iar păgubitul se va adresa direct Fondului de Garantare pentru deschiderea dosarului de daună.

Dacă până pe 8 septembrie păgubiţii doresc mutarea la altă societate de asigurări acest lucru este posibil după ce poliţa de asigurare va fi reziliată. Euroins are încă un portofoliu de peste 2,4 milioane de polițe RCA, ceea ce înseamnă că până pe 8 septembrie numărul polițelor RCA în vigoare va rămâne unul important, apropiat de 2 milioane, în condițiile în care societatea a emis asigurări, până pe 17 martie anul acesta, când ASF i-a ridicat licența. Decizia a fost contestată vehement de reprezentanții firmei de asigurări.

ACTUALIZARE Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA, conform unui comunicat al Fondului.

Potrivit sursei citate, decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menţionată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA.

La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA.

Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA..

Instituţia recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai asigurătorului să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.

________________

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, poliţele emise de societate, cu excepţia celor de garanţii, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie 2023.

"Tribunalul Bucureşti a confirmat astăzi starea de insolvenţă constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare SA de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucureşti a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare. În acest context, potrivit legislaţiei în vigoare, ASF anunţă că poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând poliţele de garanţii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile şi se împlineşte la data de 7.11.2023)", se spune în comunicat.

Autoritatea menţionează că, după împlinirea termenelor de mai sus, poliţele emise de Euroins România încetează de drept şi, prin urmare, este necesară încheierea unor poliţe noi.

ASF aminteşte că atât persoanele care au suferit daune acoperite de poliţe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terţi asiguraţi RCA la societate, cât şi daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât şi clienţii societăţii, care solicită returnarea parţială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Polițele RCA mai sunt valabile 90 de zile

Este un moment cheie pentru peste două milioane de clienți cu RCA la Euroins, societate de asigurări care a fost amendată pe 17 martie de către ASF. Instituția a solicitat dizolvarea acestei societăți după ce a constatat că nu are suficienți bani pentru a acoperi eventualele prejudicii. Peste 100 de mii de păgubiți există în acest moment.

În același timp, sunt peste două milioane de șoferi care au RCA la Euroins, polițe care nu vor mai fi valabile peste 90 de zile.

În acest timp de 90 de zile trebuie să fie reglementate documentele. Decizia nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel, însă este executorie, ceea ce înseamnă că societatea va fi dizolvată, iar ulterior, în luna august, vor avea loc mai multe întâlniri ale creditorilor, care vor fi înregistrate la Tribunalul București.

În 90 de zile, statul trebuie să rezolve situația celor 2 milioane de șoferi cu RCA la Euroins, având în vedere că  majoritatea și-au făcut asigurări pentru un an, până în martie anul viitor.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI