Eurodeputații au votat condițiile de negociere a Brexit-ului

5 aprilie 2017, 15:47

 

Aleşii europeni au dat un semnal de unitate, adoptând cu o largă majoritate de 516 de voturi rezoluţia care reprezintă primul act politic oficial al Uniunii Europene, după activarea articolului 50 de către Marea Britanie, la începutul săptămânii trecute. Documentul stabileşte începerea negocierilor pe principiul transparenţei, unităţii şi respectului pentru cetăţeni şi pentru angajamentele în curs ale celor două părţi, cum ar fi obligaţia Marii Britanii de a contribui la bugetul Uniunii Europene până la ieşirea efectivă din blocul comunitar.
Michel Barnier, negociator-şef Brexit: „Unitatea este fundamentală pentru UE, dar şi pentru partenerii britanici. Pentru că, până la urmă, dacă nu este unitate, nu va exista o înţelegere. Şi dacă nu va exista o înţelegere, consecinţele vor fi grele, în special pentru Marea Britanie, dar şi pentru Uniunea Europeană”.
Dezbaterile nu au fost lipsite de tensiuni, create în special de Nigel Farage, unul dintre artizanii Brexitului, care i-a tratat pe liderii europeni drept gangsteri, care instituie o taxă uriaşă de 50 de miliarde de lire sterline pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Controversatul politician britanic a lăsat să se înţeleagă că Marea Britanie nu va ceda atât de uşor şi va folosi situaţia din Gibraltar ca pârghie de negociere.
Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

 

15.47 A fost un vot cu o largă majoritate pentru această rezoluție, 516 voturi pentru, 132 împotrivă și 50 de abțineri, a transmis Lucian Pîrvoiu, pentru Telejurnal. E primul răspuns politic oficial al Europei la anunțul de săptămâna trecută care a declanșsat practic procesul de Brexit.

Nu a fost o dezbatere lipsită de tensiuni pentru că britanicul Nigel Farage, unul din arhitecții Brexitului, i-a acuzat, în repetate rânduri, pe liderii europeni că se comportă ca niște gangsteri, a folosit și cuvântul „mafioți”, pentru că ar pretinde Marii Britanii ceea ce a numit „o taxă de ieșire din UE de 50 de miliarde de lire”. Negociatorul pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier, a subliniat că „angajamentele financiare ale Marii Britanii vor trebui să fie respectate până la ieșirea efectivă a acesteia din UE”.

Urmăriți întreaga corespondență a lui Lucian Pîrvoiu în secțiunea VIDEO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite