Eurobarometru: 64% dintre români susțin că viața de zi cu zi le este afectată de corupție

10 iunie 2020, 18:55

Conform sondajului apărut miercuri, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69 %), iar puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70 %), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53 %).

În ceea ce privește România, 64% din respondenți susțin că viața de zi cu zi le este afectată de corupție, comparativ cu 26% cât este media europeană.

De asemenea, 48% dintre români cred că în ultimii trei ani nivelul corupției din țară a crescut, iar 83% sunt de părere că acest fenomen este răspândit la nivel național.

78% dintre respondenții Eurobarometrului sunt de acord că există corupție în instituțiile locale, regionale și naționale din România, în timp ce 48% susțin că a da și a lua mită și abuzul de putere sunt răspândite cel mai mult în sistemul de sănătate.

Acesta este urmat cu 41% de partidele politice și de poliție și vamă.

Trei sferturi dintre români sunt de acord că legăturile prea strânse dintre afaceri și politică duc la corupție, iar 71% cred că în țara noastră unicul mod de a reuși în afaceri este să ai legături politice.

Tot 71% dintre respondenți sunt de părere că favoritismul și corupția limitează concurența în afaceri, iar 70% consideră că acest fenomen face parte din cultura afacerilor.

Întrebați în cine ar avea încredere dacă ar trebui să sesizeze un caz de corupție, 37% dintre români au răspuns că în poliție, iar doar 30% în agenția anticorupție specializată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite