EUMAM, misiunea militară pentru sprijinirea Ucrainei, devine funcțională din noiembrie

Misiunea militară pentru sprijinirea Ucrainei a UE va eficientiza fluxul de ajutoare pe care țările membre îl oferă deja și reprezintă o declarație puternică de susținere, sunt de părere analiștii. Instituția va avea cartierul general la Bruxelles, va fi condusă de un amiral francez și are deja aprobat bugetul pentru 2 ani.

18 Octombrie 2022, 17:58 (actualizat 18 Octombrie 2022, 19:30) Știrile TVR |

EUMAM, misiunea militară pentru sprijinirea Ucrainei, va fi funcțională cel mai probabil la jumătatea lunii viitoare. Are deja un buget de aproximativ 107 milioane de euro pentru următorii 2 ani. Misiunea va ajuta la pregătirea militarilor ucraineni și va organiza mai bine ajutorul militar european pentru Kiev.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: "Orice semnal de solidaritate și coeziune din partea lumii libere contează. Pe de o parte, în ceea ce privește reziliența Ucrainei, dar, pe de altă parte, în ceea ce privește poporul ucrainean. Pentru că semnalul de solidaritate nu poate fi înlocuit cu nimic."

Șeful misiunii de sprijin pentru Ucraina este un amiralul francez cu mare experiență. Hervé Bléjean a condus misiunea europeană împotrivă piraților somalezi și a ocupat mai multe funcții importante în comandamentele NATO.

Într-o primă fază, UE și-a propus să antreneze în jur de 15000 de militari ucraineni. Cei mai mulți dintre aceștia vor fi pregătiți în tabere din Germania și Polonia.

CITEȘTE ȘI: Misiune a Uniunii Europene de instruire a 15 mii de militari ucraineni. 500 de milioane de euro, asistență UE suplimentară pentru Ucraina

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 26°C
IASI 26°C 23°C
CLUJ 23°C 22°C
CONSTANTA 24°C 23°C
CRAIOVA 26°C 24°C
BRASOV 23°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI