Eugen Teodorovici a prezidat a treia reuniune ECOFIN. Miniștrii de Finanțe vor cote pentru cantitățile de țigări, alcool și carburanți pe care un cetățean european le poate cumpăra dintr-o altă țară europeană

12 martie 2019, 10:24

ACTUALIZARE Momente savuroase la reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană! Președintele de ședință, Eugen Teodorovici a negociat facilități pentru micii producători de alcool cu țuică și palincă pe masă.

Ministrul Finanțelor a pledat pentru scutirea de accize a celor care fac în gospodărie băuturile alocoolice din fructe, precum țuica și pălinca, în limita de 175 de litri pe an.

Cei mai mulți miniștri de Finanțe au explicat că vor mai întâi un studiu, pentru a vedea impactul eliminării accizei, și abia după aceea să se poată lua, eventual, o asemenea măsură, și nu invers.

Românii produc anual peste un milion 300 de mii de litri de țuică în gospodării. Patronatele din industria băuturilor alcoolice susțin că 90% din această cantitate e vândută la negru.

ACTUALIZARE Miniștrii de Finanțe europeni iau în calcul să introducă cote pentru cantitățile de țigări, alcool și carburanți pe care un cetățean european le poate cumpăra dintr-o altă țară europeană.

Mai precis, prin această măsură, autoritățile de la Bruxelles vor să descurajeze acele situații în care, de exemplu, un român cumpără cantități mari de țigări din țara vecină, Bulgaria, pentru că acolo aceste produse sunt mult mai ieftine și plătește astfel acciza în Bulgaria și nu în România, țară în care consumă efectiv acele produse, a detaliat Cătălin Deacu în cadrul unei Ediții speciale Știrile TVR.

O altă măsură prevede reducerea accizelor pentru micii producători de băuturi alcoolice, pentru gospodăriile care fabrică băuturi cu un conținut de alcool de până la 3,8%.

Tot astăzi, miniștrii de Finanțe vor discuta și despre o directivă prin care se impozitează veniturile obținute de companii pe internet, mai ales din servicii de publicitate.

Noul impozit ar urma să se aplice în primă fază doar companiilor mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro în Uniunea Europeană, și ar urma să aducă venituri suplimentare la bugetele țărilor membre de peste 5 miliarde de euro, după cum arată calculele Comisiei Europene.

Comisia Europeană prezintă marți Consiliului un raport despre situația economică din țările membre.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, vrea înarmarea inspectorilor ANAF