Eugen Teodorovici, după reuniunea ECOFIN: Previziunile economice, tot mai importante, în special în contextul economic volatil. Revizuirea sistemului de supraveghere financiară, o prioritate

12 februarie 2019, 11:03

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezidat a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice şi Financiare – ECOFIN. Pe agendă au figurat adoptarea propunerii de compromis a Preşedinţiei române a Consiliului pe Pachetul privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS) şi a concluziilor Raportului privind Sustenabilitatea Fiscală, descărcarea de gestiune bugetară pentru execuţia aferentă anului 2017 şi orientările privind construcţia bugetului Uniunii Europene din 2020.

ACTUALIZARE Declarații Eugen Teodorovici

Previziunile economice publicate recent de Comisia Europeană au constituit principalul subiect de discuție la micul dejun al miniștrilor de Finanțe.

„Aș dori să subliniez că previziunile economice au devenit tot mai importante, în special în contextul economic volatil cu care ne confruntăm în prezent. Comisia Europeană este profund conștientă că are o mare răspundere în momentul în care publică aceste previziuni. Subestimarea sistematică a ratei creșterii, de exemplu, are un impact direct asupra percepției investitorilor și, în consecință, și asupra costului creditării. Nu mai este nevoie să reamintim rolul pe care îl joacă previziunile în formularea și evaluarea politicilor economice naționale”, a ținut să precizeze ministrul Eugen Teodorovici.

După micul dejun s-a desfășurat o discuție cu Mário Centeno, președintele Eurogroup-ului. Teodorovici a propus ca președintele ECOFIN să participe la reuniunile Eurogroup. Până la oficializarea acestei propuneri, Președinția română va urmări cu atenție lucrările Eurogroup-ului.

„Subliniez faptul că voi continua să promovez coeziunea în timpul Președinției române, atât în funcția de președinte ECOFIN, cât și în calitatea de ministru pentru Finanțe Publice al României”, a declarat Teodorovici. „Există în dezbaterile noastre, în mod inevitabil, și o dimensiune care nu ține de zona euro, de aceea e nevoie de soluții atât pentru zona euro, cât și pentru statele din afara zonei euro. Și asta nu numai pentru o parte a Uniunii Europene”, a arătat ministrul de Finanțe.

În privința Sistemului European de Supraveghere Financiară, Președinția română a venit cu o nouă propunere de compromis, în legătură cu elemente care nu au fost discutate la reuniunea din ianuarie. Membrii ECOFIN au căzut astăzi de acord asupra tuturor măsurilor. „Așteptăm cu interes să deschidem cât mai curând negocierile cu Parlamentul European pe acest dosar important”, a conchis Teodorovici pe acest subiect.

ACTUALIZARE „Avem câteva puncte pe agendă importante. În primul rând, este un punct legat de sistemul de supraveghere financiară liberă european și aici o să adoptăm astăzi o poziție comună a Consiliului, o poziție vizavi de modul în care se reformează sistemul financiar vizavi de partea aceasta de supraveghere la nivel european”, a precizat ministrul român al Finanțelor, înainte de reuniune.

„Un al doilea aspect va fi o discuție vizavi de o propunere a Comisiei Europene față de modul de vot în ceea ce privește taxele, posibila schimbare a sistemului de vot, acesta de unanimitate, în ceea ce privește taxele la nivel european. Deci doar un schimb de opinii, probabil, din partea miniștrilor de Finanțe”, a adăugat el.

„Și un al treilea aspect – o aprobare a descărcării de buget pe 2017 și stabilirea din nou prioritară pentru noul buget european 2020”, a conchis Eugen Teodorovici în expunerea temelor de discuție.

Întrebat despre inițiativa Comisiei privind combaterea spălării banilor, ministrul a confirmat că va fi pe ordinea de zi, în cadrul capitolului privind supravegherea financiară.

„La prima întâlnire de anul ăsta a Consiliului de miniștri, noi, ca Președinție, am propus o abordare care se pare că a dat roade, și anume împărțirea acestui pachet în două capitole principale – spălarea banilor a fost primul capitol care s-a trimis către Parlament pentru trialog, și astăzi, cum spuneam, aprobăm restul de aspecte rămase în discuție, așa cum ne-am angajat ca Președinție. Și speranța noastră este că în discuția cu Parlamentul să putem avansa foarte mult și să închidem și la nivel de trialog acest important dosar”.

Sistemul european de supraveghere financiară a fost instituit în 2011 şi este alcătuit din trei autorităţi europene de supraveghere (ESA), respectiv Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeana de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), la care se adaugă Comitetul european pentru risc sistemic (CERS), care supraveghează întregul sistem financiar şi coordonează politicile UE pentru stabilitatea financiară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, vrea înarmarea inspectorilor ANAF