Că România e în fiecare zi o piesă de teatru absurd simţim deja cu toţii. Până la urmă, noi suntem personajele. Dar când spui teatru absurd, spui Eugene Ionescu. Sau Eugene Ionesco pentru străini. El este personajul nostru de astăzi. Hai să îl cunoaştem mai bine.
Pe Eugen Ionescu îl știu toți românii. Născut din tată român și mamă frantuzoaică își petrece copilăria la Paris. Apoi tatăl obține custodia la divorț și adolescentul e adus în țară și înscris la Colegiul Sfântul Sava. Își ia licența la Facultatea de Litere și începe să publice poeme în Bilete de papagal, revista lui Arghezi.
Însă atenția o atrage cu volumul de eseuri critice intitulat NU!. Un fel de comică critică pe invers a marilor scriitori români ai vremii, Sadoveanu, Camil Petrescu, Arghezi.
Volumul a fost premiat de un juriu condus de Tudor Vianu și părea că tânărul va avea o carieră de succes în România.
Cariera de succes a avut, însă în Franța unde s-a stabilit și a devenit creator al teatrului absurdului alături de Samuel Becket și Jean Genet. Piesele lui au fost jucate pe toate marile scene: Căntăreața Cheală, Lecția, Regele Moare, Rinocerii. Să le recitim!