Eu sunt România - campanie Telejurnal | Revoluţia română între gloanţe şi rugaciune. IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, amintiri din Decembrie 1989

S-a aflat în mijlocul revoluționarilor, în Decembrie 1989 și a semănat pace între soldați și manifestanți. Acum stă în mijlocul credincioșilor pe care îi învață lecția iubirii de semeni. Este singurul episcop care a ieșit în stradă în urmă cu 30 de ani, mânat de dorința ca oamenii să poată să se simtă liberi.

24 Decembrie 2019, 21:16 Știrile TVR |
#EuSuntRomania Revoluția română, între gloanțe și rugăciune
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului: Nu aveam frică că voi fi împușcat, arestat. Aceste gânduri nu mai erau. Știam doar atât: trebuie scos ateismul din ţară.

Este convingerea care l-a trimis în stradă în Decembrie 1989 pe cel care avea să devină peste aproape trei decenii Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului.

La vremea respectivă era student la Teologie în Sibiu, dar se afla la Craiova, în vacanță.

În data de 21, zeci de mii de oameni ieșit în Piața Centrală, în zona Județenei de Partid. Clădirea era înconjurată de mașini blindate și de soldați cu pistoale mitralieră, în poziție de tragere.

Odată cu ordinul ca armata să se retragă în cazarmă s-a iscat o altercație între oameni și soldații de pe primul tab care, în timpul înaintării, a fost la un pas să lovească mulțimea. Demonstranții au vrut să urce pe mașina blindată, furioși pe militari.

A trăit pe viu revoluția la Craiova în urmă cu 30 de ani, dar acum este trup și suflet alături de Timișoara și de Banat. Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan simte că spațiul dintre Catedrală și Operă a devenit sacru între gloanțe și rugăciune.

În biserici, eroii sunt pomeniți în rugăciuni, nu doar duminică sau în sărbători, ci în fiecare zi. O slujbă specială le este dedicată în noaptea de 16 spre 17 decembrie în Biserica Martirilor. Aici se află o parte din cenușa celor care au fost duși și arși la București.

Cu piepturile goale au luptat în Decembrie 1989 și 10 preoți ai Timișoarei. Unii erau mireni atunci, dar au ales calea preoției, după ce au înfruntat moartea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI