Eu sunt România - campanie Telejurnal | Cifrele Revoluției din 1989. Acum 30 de ani, aproape jumătate dintre noi nici nu se născuseră, ori erau prea mici pentru a înțelege ce s-a petrecut atunci

Telejurnalul începe o campanie dedicată Revoluţiei din decembrie 1989. Acum 30 de ani, aproape jumătate dintre noi nici nu se născuseră, ori erau prea mici pentru ca astăzi să înţelegem cu adevărat ce s-a petrecut atunci. De aceea, începem cu o serie de statistici, numere seci în aparenţă, dar care arată proporţiile tragediilor care au curmat vieţi, au distrus destine și ne-au schimbat pe toți. În bine, vrem să credem. Dacă cineva este de altă părere să reflecteze la ceea ce urmează: "cifrele Revoluţiei"! Atenţie, sunt informaţii care sperăm să aibă un puternic impact emoţional!

01 Decembrie 2019, 20:56 Știrile TVR |
Cifrele Revoluției
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Rozalia Popescu avea 55 de ani în 17 decembrie 1989, atunci când a ieşit pe străzile Timişoarei să ceară "Libertate!" pentru toţi românii.

Ea a fost prima victimă a Revoluţiei. Nu a fost împuşcată, ci a murit strivită de un TAB al Armatei, care primise ordin să facă exact asta.

Apoi, Timişoara a mai plătit tribut peste 100 de morţi până la data de 20 decembrie, când devine primul oraş liber de comunism din România.

A doua zi, în 21 decembrie, Bucureştiul si alte mari oraşe ale României se alătură, rând pe rând,  revoltei timişorenilor.

Pe 22 decembrie, la ora 12.00, Ceauşescu fuge cu un elicopter de pe acoperişul Comitetului Central.

Seara, în jurul orei 18.00, încep să se audă din nou focuri de armă.  În zilele următoare aveau să moară, în întreaga ţară, peste 1.000 de oameni. Diferite statistici mai arată că au fost în jur de 4.000 de răniţi şi peste 700 de persoane reţinute.

23 decembrie 1989 a fost ziua cea mai sângeroasă a Revoluţiei.

În întreaga ţară au murit atunci 428 de persoane. Tot atunci a fost înregistrată şi cea mai tânără victimă: Vladimir Andronic  avea doar o lună când viața i-a fost curmată de un glonţ care i-a străpuns pătuţul aflat într-un apartament de pe bulevardul bucureştean Știrbei Vodă.

Evidenţele Parchetului General mai arată că numai  în intervalul 22 - 30 decembrie au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din populaţia României de atunci.

Le-au căzut victime peste 2.800 de oameni, morţi şi răniţi.

Odată cu sfârşitul cuplului Ceauşescu, pe 25 decembrie, focurile de armă încetează aproape total, dar continuă să se înregistreze victime, mai ales pe fondul consumului de alcool. Încă peste 100 de oameni au murit până la data de 30 decembrie.

Acum 30 de ani, România avea 4 milioane de membri ai Partidului Comunist.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI