Eterna divă Catherine Deneuve va fi recompensată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de la Veneția

Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
1 iunie 2022, 16:23

Este o bucurie să primesc acest prestigios premiu la Mostra din Veneţia pe care o iubesc şi o cunosc de mult timp, de când filmul ‘Belle de jour’ de Luis Bunel a câştigat Leul de Aur„, a declarat actriţa în vârstă de 78 de ani, citată în comunicatul festivalului.

Directorul festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, este cel care a propus-o pe Catherine Deneuve pentru acest premiu în cadrul consiliului administraţiei Bienalei. Barbera o salută pe „eterna divă, un adevărat simbol al marelui ecran (…) figurând printre cele mai mari actriţe din istoria cinematografiei”.

Directorul Mostrei a reamintit la rândul său de Leul de Aur câştigat de filmul „Belle de jour” în 1967, dar şi de Cupa Volpi pentru cea mai bună actriţă, câştigată de Catherine Deneuve pentru interpretarea sa din „‘Place Vendome”, de Nicole Garcia, la Mostra din 1998 .

El a pus totodată accentul pe „colaborările artistice ale actriţei cu unii dintre cei ai prestigioşi actori şi realizatori europeni, precum Roger Vadim, Jacques Demy, Luis Bunel, François Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni şi Gérard Depardieu”.

În cursul carierei sale îndelungate, Catherine Deneuve a fost recompensată cu numeroase premii, precum cele două premii César pentru Cea mai bună actriţă (în 1981 pentru „Le Dernier Métro”) şi în 1993 pentru „Indochine” (premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin), premiul Palme d’Or onorific la Cannes în 2005, precum şi Ursul de Argint pentru cel mai bun rol secundar, la Berlin în 2002, pentru „Huit femmes”, de François Ozon.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite