VIDEO TELEJURNAL

Estul, piaţă de mâna a doua. Cehia, Slovacia şi Ungaria cer produse de calitate, ca în Occident. Ce se întâmplă în România

Scandal între Est şi Vest pentru produsele multinaţionalelor. Ministrul ceh al Agriculturii a făcut chiar o declaraţie radicală: Ţările din Centrul şi Estul Europei sunt coşul de gunoi al continentului. Cehii, ungurii şi slovacii au făcut studii care arată că produsele vândute la ei sunt de calitate inferioară celor din Occident. Şi în România, consumatorii au constatat diferenţe de calitate între marfa vândută aici şi cea din Vest, dar Protecţia Consumatorilor nu are plângeri pe această temă. Problema însă va fi discutată la nivelul Uniunii Europene.

23 Februarie 2017, 19:37 (actualizat 23 Februarie 2017, 19:38) |
Estul, piață de mâna a doua
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Diferenţele de calitate se observă uşor chiar în marile lanţuri comerciale europene.

Ungurii, cehii şi slovacii vor să ceară Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în Estul Europei sub acelaşi brand ca mâncarea disponibilă în ţările din Occident.

Autorităţile slovace, spre exemplu, au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi gramaj la aproape zece produse alimentare. Ungurii au făcut şi ei teste care au confirmat diferenţe de calitate.

Problema a mai fost discutată la nivelul Comisiei Europene. Concluzia a fost că multinaţionalele sunt libere să adapteze calitatea produselor în funcţie de piaţa de comercializare.

Poziţia ANPC faţă de existenţa unui posibil dublu standard al produselor similare

"ANPC a luat act de semnalele transmise de mass-media referitoare la posibilitatea existenţei unor diferenţe de calitate a unor produse destinate pieţei româneşti faţă de aceleaşi produse comercializate în ţările din Vestul Europei. Până acum, la ANPC nu au fost depuse reclamaţii cu privire la un astfel de posibil dublu standard. Pentru clarificarea acestei informaţii, ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri interinstituţionale cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard, conform căreia produsele comercializate în România ar fi inferioare din punct de vedere al calităţii celor similare comercializate în ţări din Vestul Europei. Concluziile desprinse în urma acestor demersuri vor fi aduse la cunoştinţa Comisiei Europene atât direct, cât şi prin europarlamentarii României, pentru a putea stabili o abordare unitară, în concordanţă cu politicile de protecţie a consumatorilor din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat ANPC transmis Ştirilor TVR.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI