Estonia digitalizează complet administrația publică

Estonia s-a hotărât să elimine birocraţia, aşa că s-a angajat într-un proiect unic şi ambiţios: digitalizarea completă a administraţiei publice. Orice operaţiune care presupune interacţiunea cetăţeanului cu statul va fi realizată electronic, în afară de căsătorie, divorţ şi transfer de proprietate.

07 Ianuarie 2019, 12:43 (actualizat 07 Ianuarie 2019, 15:32) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Estonia digitalizează administrația publică"

Guvernul trebuie să-și ajute cetățenii fără să le stea în drum - acesta e principiul de la care a pornit experimentul Estoniei. Un guvern invizibil își doresc specialiștii care au creat sistemul.

MARTENS CAVEATS, consilier pe probleme digitale: "Într-o lume ideală, în cazul unui guvern invizibil, atunci când se naşte un copil, niciunul dintre părinţi nu trebuie să facă niciun demers: nici pentru obţinerea concediului de maternitate, nici pentru ajutorul de naştere de la Primărie, nici pentru un viitor loc în grădiniţă şi nici pentru a-i da copilului un nume. Toate aceste servicii diferite vor fi livrate automat prin sistem".

Există o bază de date pentru autentificarea electronică a fiecărui cetățean, cu semnătura sa digitală și, astfel, nimeni nu mai trebuie să umble după acte, ghișeele devin inutile, totul se face cu o simplă apăsare de buton. Comunicarea între instituțiile statului sau între acestea și cetățean se face doar online.

INDREK ONNIK, manager de sistem: "În esenţă, orice informaţie pe care guvernul o are despre o persoană este digitală. Nu colectăm date pe hârtie".

Cetățenii își pot monitoriza datele și pot vedea dacă le sunt accesate de vreo instituție guvernamentale sau privată. Guvernul are un plan de salvare a serviciilor digitale în caz de atac cibernetic. Aplicarea sistemului a început deja și, până în primăvară, va fi pe deplin funcțional. Îl susțin aproape toți estonienii, în pofida temerilor existente la nivel mondial, privind furtul de date. Ce e drept, se aplică într-o țară cu doar 1,3 milioane de locuitori.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI