RELATARE DIN ESTONIA

Estonia a preluat președinția rotativă a Consiliului UE

Estonia a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Brexitul și incertitudinile legate despre ce va urma după acesta, fac din mandatul estonian unul dificil. Oficialii de la Tallinn și-au prezentat, vineri, prioritatile în faţa președintelui Comisiei Europene. Mai multe detalii de la trimisul special al TVR la Tallinn, Lucian Pîrvoiu.

30 Iunie 2017, 08:42 (actualizat 01 Iulie 2017, 11:18) Știrile TVR |

Ambiția estonienilor, aflați la prima președinție a Consiliului European, este să aducă la un numitor comun opiniile diferite din interiorul blocului comunitar pe diverse teme, începând de la migranți până la Brexit.

Agenda președinției estone de șase luni este axată pe chestiuni economice, legate în mod predictibil de piața digitală.

"În timpul preşedinţiei noastre, Estonia se va concentra pe patru mari priorităţi: prima se referă la o economie europeană deschisă şi inovatoare, a doua la o Europă sigură şi securizată, a treia este despre o Europă digitală şi libertatea de mişcare a datelor, iar a patra se referă la o Europă inclusivă şi sustenabilă", a declarat premierul estonian, Juri Ratas.

Estonia este una dintre cele mai avansate țări din lume în privința avantului tehnologic în acest domeniu: creatorul celebrului serviciu Skype este un estonian, estonienii pot vota online la alegeri și au una dintre cele mai bune rate de colectare a taxelor din lume.

În aceste conditți, nu este de mirare că președinția estonă își propune să impună alături de cele patru libertăți fundamentale ale UE și libera circulație a datelor.

"Viitorul nostru este digital. Iar digitalul este parte din ADN-ul ţării dvs şi trebuie să devină parte din ADN-ul european. Ne bazăm pe expertiza şi conducerea dvs pentru a face progrese în acest sens. Proiectul principal in acest domeniu este trecerea cat mai rapida la tehnologia 5G", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

VIDEO
Estonia, la cârma Europei
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au sosit de joi seară la Tallinin, unde au participat la o ceremonie de inaugurare, dominată de muzica rock specifică nordului Europei.

Se estimează că implementarea tehnologiei 5G în cadrul pieței unice digitale va duce la crearea a nu mai puțin de 2,5 milioane de locuri de muncă și câștiguri de 100 de miliarde de euro. Alături de libera circulație a datelor, aceasta ar însemna o adevărată revoluție tehnologică, cu un impact de peste 500 de miliarde de euro la nivel european, a transmis Lucian Pîrvoiu, trimis special al TVR la Tallinn.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI