„Este o frumoasă capcană”. Politico: Cerealele ucrainene declanșează furia în UE

Disputa privind cerealele ucrainene oferă o mostră a luptelor care vor urma în contextul în care Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană, relatează POLITICO.

19 Septembrie 2023, 10:19 (actualizat 19 Septembrie 2023, 10:30) Știrile TVR |
Grâu / FOTO: Unsplash

Când reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a dezvăluit pentru POLITICO că Kievul va da în judecată guvernele UE într-o dispută privind cerealele, s-a dovedit a fi picătura care a umplut paharul pentru unul dintre diplomații blocului.

„Omul acela era beat?”, a întrebat exasperat diplomatul, eticheta diplomației evaporându-se în focul frustrării.

Ucraina a materializat luni amenințarea lui Kachka, depunând oficial o acțiune în justiție împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului, după ce cele trei țări au decis să sfideze Bruxelles-ul și să interzică importurile de cereale ucrainene.

Disputa a fracturat unitatea europeană. Unii diplomați ai UE au fost furioși în special pe Polonia, considerând-o necinstită. Iar conflictul testează dureros relațiile dintre Kiev și Bruxelles într-un moment sensibil al războiului de 18 luni al Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

Și vreți să știți ce-i mai rău? Faptul că totul este doar o mostră a luptelor care vor urma.

În ceea ce-l privește, pe Kachka l-a lăsat rece gluma cu „bețivul”. Diplomații UE, a declarat el pentru POLITICO, se pare că „nu erau pregătiți pentru acest tip de limbaj clar” din partea Kievului.

Tensiunile au izbucnit vineri seară, după ce Comisia Europeană a decis să permită vânzările de cereale ucrainene pe teritoriul UE. Acest lucru a pus capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări membre din estul UE le ceruseră inițial și le obținuseră în primăvară, pentru a-și proteja propriii fermieri de concurență.

În câteva ore, Polonia, Ungaria și Slovacia și-au anunțat propriile interdicții unilaterale privind cerealele ucrainene, respingând decizia Comisiei Europene, încălcând regulile pieței unice a UE și înfuriind guvernele din alte state membre.

Aliați cu jumătate de normă

Cele trei țări s-au făcut vinovate de „solidaritate cu jumătate de normă” față de Ucraina, s-a plâns ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir. „Când vă convine, sunteți solidari, iar când nu vă convine, nu sunteți”, a declarat Özdemir luni, la sosirea sa la o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE.

Un diplomat UE a declarat că această mișcare unilaterală dovedește că obținerea de voturi contează mai mult decât preocupările economice în Polonia, care se află în mijlocul unei campanii cu mize mari înaintea alegerilor de luna viitoare. „Nu mai este vorba de preocupări economice, ci de obiective politice naționale”, a declarat diplomatul. „Știam deja acest lucru, dar acum a ieșit la iveală și este clar pentru toată lumea.”

Disputa scoate la iveală unul dintre conflictele care se află în centrul alianței occidentale care sprijină Ucraina. Cât timp mai poate UE (și ceilalți aliați ai Ucrainei) să își mențină sprijinul pentru Kiev, în fața presiunii politice de a stimula economiile lor interne și - ca în Polonia - de a câștiga voturi?

Întrebarea va deveni tot mai acută pe măsură ce Ucraina, o putere agricolă, va încerca să devină un membru cu drepturi depline al UE.

Marți, miniștrii afacerilor europene din cele 27 de capitale ale blocului comunitar vor discuta, în timpul prânzului, despre posibila extindere viitoare a blocului pentru a admite Ucraina și țările din Balcanii de Vest.

Liderii UE au fost foarte vocali privind necesitatea de a deschide ușa blocului comunitar pentru Ucraina după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei.

Dar, din ce în ce mai mult, UE începe să realizeze că găzduirea unei țări de peste 40 de milioane de locuitori, devastată de război, înseamnă că însăși Uniunea va trebui să se schimbe.

Admiterea pe piața unică a UE a celui care a fost cândva grânarul Uniunii Sovietice ar face din Ucraina cel mai mare beneficiar al subvențiilor agricole ale UE, ceea ce ar forța o revizuire a politicii agricole comune. Apoi, există întrebări mai importante, inclusiv despre costurile reconstrucției, ajutorul regional și necesitatea de a reforma procesele interne ale UE.

În toate aceste dezbateri, actualele state membre ale UE riscă să piardă putere și bani în favoarea Ucrainei.

„Grâul este primul nostru test”, a declarat un oficial UE, care, la fel ca diplomații citați în acest articol, a abordat aceste chestiuni sensibile sub condiția anonimatului.

Sondajele poloneze

Manevrele guvernului polonez de dreapta, care luptă pentru a fi reales luna viitoare, au stârnit de câteva săptămâni interesul altor țări membre ale UE.

Împreună cu țările baltice, Varșovia a condus lupta pentru sancțiuni economice europene mai dure împotriva Rusiei și pentru mai multe arme și bani pentru Ucraina. Dar, atunci când se confruntă cu consecințele susținerii Ucrainei asupra propriilor fermieri, este uimitor cât de repede Polonia îi „aruncă pe ucraineni în prăpastie”, a declarat oficialul UE citat mai sus.

„Această mișcare a Poloniei, Ungariei și Slovaciei subminează întreaga unitate a UE față de Ucraina”, a declarat un alt diplomat UE, adăugând că „Comisia ar trebui probabil să dea în judecată aceste state membre. Este o încălcare a normelor pieței interne”.

Cu toate acestea, Comisia Europeană se află într-o poziție delicată. În temeiul mandatului său de a susține piața unică a UE, executivul poate lansa o procedură de infringement, ceea ce ar trimite, de asemenea, un semnal de susținere pentru Kiev.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni că executivul încă analizează interdicțiile din cele trei țări.

Însă șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, trebuie să cântărească și impactul unei astfel de măsuri asupra alegerilor generale din Polonia din 15 octombrie, unde Partidul Lege și Justiție, aflat la putere, trebuie să păstreze votul din mediul rural pentru a obține un al treilea mandat.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Mateusz Morawiecki a proclamat interdicția importurilor: „Ne-am menținut poziția. Îl apărăm pe fermierul polonez. Apărăm mediul rural polonez”.

Von der Leyen a fost, de asemenea, supusă la presiuni din partea membrilor propriei sale familii politice - Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta - pentru a extinde restricțiile la importul de cereale.

PPE formează nucleul principalului grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, condusă de fostul președinte al Consiliului European și al PPE, Donald Tusk, care, de asemenea, i-a curtat pe fermieri în perioada premergătoare alegerilor.

Pentru Comisie, decizia de vineri a fost o bătălie pierdută, a declarat un alt diplomat UE.

„Este o imagine foarte proastă pentru toată lumea, iar Comisia n-a fost de niciun folos, pentru că n-a răspuns mai sever la o încălcare flagrantă a normelor comerciale”, a declarat diplomatul înainte de decizia de vineri. „Acum au ajuns pe nisipuri mișcătoare”.

Decizia Kievului de a lansa o acțiune în justiție la OMC pune Bruxelles-ul în încurcătură. În mod normal, UE își reprezintă țările membre în cadrul OMC, întrucât comerțul este o competență politică exclusivă a Comisiei. Dar ar putea Bruxelles să apere măsurile comerciale ale țărilor sale membre cărora executivul li se opune de fapt?

Holger Hestermeyer, profesor de drept la Școala de Studii Internaționale din Viena, a declarat că UE va încerca probabil să își protejeze propria competență, afirmând că „nu vrem să creăm un precedent în care, în unele cazuri, statele membre să se descurce singure și apoi să își apere propriile măsuri”.

„Este o frumoasă capcană”, a spus unul dintre diplomații menționați mai sus.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI