"Este luni sau miercuri?". De unde vine confuzia în vremuri de izolare

Numărul căutărilor pe Google cu întrebarea "ce zi este astăzi?" a crescut de la instituirea regulilor privind distanțarea socială. Psihologii privesc fenomenul drept o încercare de ancorare în normal, într-un mediu foarte restrictiv. Pe Instagram, hashtag-ul cu aceeași formulă a fost postat de peste 300 de mii de ori. Încurcarea zilelor în perioada izolării este un fenomen firesc, având în vedere că izbucnirea pandemiei a rupt rutina zilnică, explică Mary E. McNaughton-Cassill, profesoară de psihologie clinică la Universitatea din Texas, citată de "The Independent".

05 Mai 2020, 14:46 (actualizat 05 Mai 2020, 14:55) Știrile TVR |
Scurgerea timpului / FOTO: Mihaela Carpea

"De obicei, zilele, săptămânile și lunile urmează modele predictibile. Cum ne îmbrăcăm, cum mâncăm, când mergem la somn și când ne trezim, toate sunt dictate de munca noastră, de școală și de rutina obișnuită". Astfel, comportamentul nostru a devenit sinonim cu zilele săptămânii.

Automatisme precum "de luni" și "mai e puțin până vineri" descriu, de fapt, anumite stări și modele de comportament, detaliază McNaughton-Cassill. Dar, în izolare, multe dintre aceste repere au fost eliminate. Locuințele noastre nu mai sunt locurile de relaxare de acum două luni. S-au transformat în școli, grădinițe, birouri, cafenele, baruri și cinematografe.

"Chiar și când avem timp liber, restaurantele și teatrele sunt închise, iar evenimentele sportive pe care ne bazam pentru destindere au fost anulate. Rezultatul este că zilele tind să curgă în același fel, iar în lipsa unor diferențe notabile între ele, devine greu să le diferențiem", subliniază psihologul. Este un sentiment similar celui din concediu sau convalescenței, când nu mai urmăm rutina normală.

"Acum sunt mai puține repere legate de serviciu care să ne împartă programul și de aceea pierdem nu doar noțiunea zilelor, ci și a timpului în general. Fără deplasarea la serviciu și fără planuri sociale, ne petrecem invariabil timpul acasă. Ne regăsim în activități de relaxare și de evadare, precum social media sau vizionarea de seriale. Astfel de activități pot estompa timpul", spune McNaughton-Cassill. În plus, intervalele mai mari petrecute în fața ecranelor pot să ne tulbure apoi somnul și să inducă un sentiment de surmenare care afectează simțul curgerii timpului.

Același fenomen de pierdere a noțiunii timpului a mai fost observat la exploratorii zonelor izolate, a exemplificat și dr. Natasha Bijlani, psihiatru consultant la Priory Hospital din Rowhampton, Londra.

Dr. Bijlani recomandă instituirea unui ritm chiar și în aceste zile în care pare că totul decurge la fel. Pe lângă respectarea meselor principale și a orelor de somn, specialiștii cer impunerea de limite și în ceea ce privește orele de lucru. Weekendurile trebuie de asemenea împărțite astfel încât să se distingă de zilele lucrătoare.

Stabilirea de țeluri zilnice și întocmirea unui calendar pot să ne ajute și pot să ne dea sentimentul că suntem mai productivi.

Când restricțiile vor fi ridicate însă, este foarte posibil să ne lipsească această "dezordine" a timpului, avertizează psihologii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI