Este indicat ca muzicienii să cânte atunci când suferă de o răceală?

Este indicat ca muzicienii să cânte atunci când suferă de o răceală?
Este indicat ca muzicienii să cânte atunci când suferă de o răceală?
15 februarie 2023, 14:27

Conform înțelepciunii populare, atunci când suferi de o răceală este preferabil să nu cânți deloc, scrie BBC. Dar este oare adevărat? Cântatul chiar ar putea avea un impact asupra vocii în acest caz? Și cum poți spori vindecarea vocii tale când se recuperează după o boală?

Dacă ai o răceală nazală care îți afectează sinusurile sau laringită, în cele mai multe cazuri poți continua să cânți fără probleme, spune Declan Costello, un laringolog specializat în tratarea dereglărilor vocale la Wexham Park Hospital, în Slough, Marea Britanie.

„Cu câteva luni în urmă, am consultat un cântăreț care avea amigdalită bacteriană”, spune el. „Se simțea oribil și avea pete albe mari în regiunea anterioară a gâtului, dar vocea funcționa bine de fapt, deoarece doar partea superioară a gâtului său era afectată. A ajuns să cânte un solo grandios la BBC Proms.”

Este puțin probabil ca sinusurile blocate sau un gât inflamat să afecteze abilitatea de a cânta, spune Costello. „Dacă ai un nas înfundat, poți simți diferența în calitate de interpret, dar asta nu va schimba prea mult percepția audienței asupra vocii tale.” Dar dacă nu ești un interpret profesionist, atunci este preferabil să ratezi repetiția corului pentru a evita răspândirea virușilor și infectarea altora.

Infecțiile virale comune, precum răceala și gripa, pot duce uneori la complicații precum laringita – inflamarea laringelui, care cauzează la rândul său inflamarea corzilor vocale. Printre simptome, se numără răgușeala, un gât inflamat și o tuse iritantă.

În general, interpreților se recomandă să-și odihnească vocile și să evite cântatul atunci când suferă de o răceală. „Dacă corzile vocale sunt inflamate, ar fi o idee bună să eviți, în măsura posibilităților, eforturile vocale”, adaugă Costello.

Printre semnele de alarmă care-ți pot indica că ai laringită se numără în primul rând fonoastenia (oboseala vocii), atunci când cântatul sau chiar vorbitul necesită mult efort, spune Deirde Michael, profesor asistent în departamentul de otorinolaringologie al Școlii de medicină a Universității din Minnesota, care ajută interpreții afectați să-și reia activitatea. Ea subliniază că laringita nu este mereu dureroasă și că interpreții nu ar trebui să aștepte apariția durerii și disconfortului pentru a alege să-și odihnească vocile.

Spre deosebire de alți mușchi, corzile vocale nu au receptori ai durerii, explică Stephanie Misono, șefa secției de laringologie și directoarea centrului de voce a Școlii de medicină a Universității din Minnesota. „Din acest motiv, durerea este de obicei un semn latent [al laringitei], care apare în urma efortului și oboselii”, spune ea. Adesea, primul semn al afectării corzilor vocale este răgușeala. Interpreții profesioniști de operă, de exemplu, indică dificultatea de a controla notele joase și mijlocii ale diapazonului lor vocal, atunci când corzile devin obosite.

Cântatul în timp ce suferi de laringită poate afecta vocea pe termen lung și în anumite cazuri poate provoca probleme medicale serioase. Interpreții profesioniști sunt cei mai expuși acestui risc, dar este probabil un lucru pe care chiar și interpreții amatori ar trebui să-l evite.

„Dacă te forțezi să atingi note înalte [în timp ce suferi de laringită], mușchii tăi lucrează mai mult decât în mod obișnuit, sau într-un mod mai dezechilibrat,” spune Michael. „În consecință, tehnica vocală poate fi alterată, în aceeași manieră în care cineva care și-a scrântit glezna și șchiopătează mult timp poate chiar [începe să vadă] schimbări de lungă-durată în mersul său. La șase luni [după scrântirea gleznei], celălalt șold începe să aibă probleme”, adaugă Michael. „ Forțarea organismului bolnav poate avea efecte dăunătoare, de lungă durată, care sunt dificil de ameliorat.”

În cazul laringitei, este recomandată simpla odihnă a vocii, până când te faci mai bine.

„Dacă cântatul implică într-adevăr un efort sisific, poate că a venit timpul să faci un pas înapoi și să explorezi alte opțiuni, cum ar fi schimbarea amplificării, transpunerea [melodiei] într-o cheie diferită, sau poate luarea unei pauze de la cântat”, spune Misono.

Recuperarea poate fi sporită de minimalizarea tusei și curățirii gâtului. „De fiecare dată când faci asta, corzi vocale se ciocnesc, ceea ce le inflamează și mai tare,” detaliază Costello. „Atunci când corzile vocale sunt inflamate, roșii și iritate, vor cauza probleme [cu vocea].”

De asemenea, este important să bem multă apă, pentru a menține vocea hidratată, și să evităm utilizarea decongestionantelor, care pot usca gâtul, adaugă Michael.

În anumite cazuri rare, operația este necesară. „Din fericire, marea majoritate a oamenilor se recuperează cu succes, dar atunci când asta nu se întâmplă, prețul poate fi mare,” spune Misono.

De exemplu, inflamarea severă a corzilor vocale poate duce uneori la hemoragie, care presupune spargerea vaselor delicate de sânge și formarea unor vânătăi de-a lungul corzilor, spune Costello.

În anumite cazuri, cântăreții care și-au suprasolicitat vocile ajung să dezvolte polipi – leziuni umplute cu fluide, pe corzile lor vocale, și care trebuie să fie îndepărtați chirurgical. „În cel mai rău caz, dacă cânți atunci când ești răgușit și dacă-ți forțezi gâtul iritat, poți dezvolta probleme care necesită operație”, spune Costello.

Cântăreața și compozitoarea britanică Adele a avut o intervenție microchirurgicală pentru oprirea sângerării unui polip benign, fapt care a forțat-o să anuleze ultimele concerte ale turneului din 2011.

Nodulii corzilor vocale reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru mulți cântăreți, dar ele nu sunt cauzate de răceli sau infecții, potrivit lui Costello.

„Nodulii se dezvoltă de-a lungul timpului, când corzile vocale se ciocnesc. Dacă ai o voce rezonantă, te poți alege cu un soi de bătături pe corzile vocale, care se tot îngroașă. Aceste umflături nodulare se pot mări în timp, provocând răgușeală”, spune el. „Soluția nu este operația, ci folosirea vocii într-un mod mai puțin energic și zgomotos.”

În orice caz, pandemia Covid-19 a adus noi motive de îngrijorare pentru cei care își câștigă existența grație vocii lor. Cântăreții care s-au îmbolnăvit de Covid-19 au raportat schimbări pe termen lung ale vocii, din cauza problemelor respiratorii sau a problemelor cu coarzile vocale. Deși asemenea schimbări ale abilității vocale nu au un impact major asupra persoanei obișnuite, ele sunt alarmante pentru interpreții profesioniști.

Aceste schimbări au un „impact substanțial asupra respirației și pot duce la o frecvență mai mare a tusei persistente”, detaliază Misono. „Nu afectează direct laringele sau corzile vocale, dar creează probleme respiratorii, dacă respirația unui interpret este compromisă, este foarte dificil pentru el să facă cu vocea tot ce și-a propus”, spune ea.

De exemplu, scurtarea respirației este un simptom comun al Covid-ului de lungă durată și s-a descoperit că anumite tulpini apărute recent ale virusului, precum Omicronul, cauzează probleme ale tractului respirator superior, în jurul laringelui. Pe lângă problemele respiratorii, Covid-19 cauzează oboseală și o stare de rău, încât este dificil pentru interpreți să se simtă „energici” și „viguroși” în timp ce cântă, spune ea.

Încă nu este clar dacă Covid-19 va avea efecte de lungă durată asupra vocilor interpreților.

Dar pentru cei care sunt afectați de simpla gripă sezonieră în această iarnă, este probabil reconfortant să știe că muzica nu trebuie să fie totalmente absentă din viețile lor.

„Cântăreții cărora li s-a spus să-și lase vocea să se relaxeze după boală, pot încerca să facă mici vocalize de câteva ori pe zi, pentru a se pregăti treptat de momentul în care își vor relua activitatea într-un regim obișnuit”, spune Michael.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite