Este homeschoolingul o alternativă la învăţământul tradiţional? Părerile părinţilor şi ale autorităţilor

În ultimii trei ani școlari, în judeţul Timiș, peste 50 de elevi au fost retrași de părinți din unitățile de învățământ, pentru a participa la activități educaționale la distanță, de tip homeschooling. Fenomenul a prins avânt în pandemie, dar Inspectoratul Școlar atrage atenția că acest sistem alternativ nu este recunoscut în Romania. Ar fi vorba de înscrierea copiilor la școli din alte state, unde homeschooling-ul este acceptat oficial. Familiile în cauză spun că nu fac nimic ilegal și că au ales această cale pentru că au fost nemulţumite de sistemul public de educație.

15 Februarie 2022, 07:57 Știrile TVR |

Familiile care au optat pentru învăţământ de acasă aveau copiii înscrişi în şcoli din şapte localităţi timişene. Cei mai mulţi, la Orțișoara.

Inspectoratul Şcolar Timiş atrage atenţia asupra consecinţelor acestei forme de educaţie.

Marin Popescu, inspector general ISJT: Neintrând din nou în sistemul de învăţământ preuniversitar există această perspectivă a nefinalizării ciclurilor de învăţământ, şi mă refer la clasa a opta cu intrare în ciclul liceal de învăţământ, riscuri legate de socializare pentru ca trebuie să recunoaştem educaţia faţă în faţă este cea mai importantă formă de educaţie care aduce plus valoare personală.

Reprezentanţii familiilor care au ales învăţământul privat la distanţă spun că sistemul formează caractere frumoase şi îl consideră de calitate.

Mădălin Potoroacă, reprezentant Homeschooling: Sistemul românesc din câte înţeleg eu are două obiective: memorarea şi reproducerea. De asta testele pe care le dăm, de asta accentul pe note. Pe când sistemele americane sau cel englezesc din UK pun foarte mare accent pe gândirea critică şi rezolvarea problemelor.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Timiş elevii care se întorc în sistemul de învăţământ din România trebuie să îşi echivaleze studiile.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 25°C
IASI 16°C 21°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 14°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI