CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ

Erupţia vulcanului din La Palma s-a încheiat. Autorităţile încep reconstrucţia

Premierul Spaniei a mers astăzi în La Palma pentru a vedea cum arată insula după finalizarea erupţiei care a durat aproape 100 de zile. 7000 de persoane şi-au pierdut locuinţele şi primesc în continuare consiliere psihologică. Mulţi cred că reconstrucţia va dura mulţi ani şi nu vor mai recupera niciodată ceea ce au pierdut. Cu detalii, corespondentul TVR în Spania, Oana Dobrescu.

27 Decembrie 2021, 20:52 Știrile TVR |

Aproape 3000 de clădiri s-au făcut scrum după ce au fost acoperite de lavă: case, sedii administrative, restaurante, magazine, şcoli, biserici, toate vor trebui reconstruite de la zero. Inclusiv 70 de km de drumuri de acces şi reţele de canalizare şi apă potabilă. Pentru început, localnicii ajutaţi de armată înlătură munţii de cenuşă.

Odată cu oprirea erupţiei a încetat şi zgomotul puternic produs de vulcan, iar aerul este din nou curat.

În jur de 500 de experţi trimişi pe insulă urmăresc evoluţia lavei.

Autorităţile au reuşit să achiziţioneze aproape 100 de locuinţe pentru o parte din cei 7000 de sinistraţi. Companiile de asigurări au plătit de asemenea despăgubiri record de peste 70 de milioane de euro celor care au rămas fără case sau fără afaceri. Iar Guvernul va da 400 de milioane de euro pentru reconstrucţia insulei.

Premierul a declarat ca 140 de milioane de euro au fost deja alocate pentru repararea drumurilor, refacerea locuinţelor, sprijinirea turismului, agriculturii, pescuitului şi crearea a peste 1600 de locuri de muncă.

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 5°C
IASI 1°C 4°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 1°C 3°C
BRASOV 2°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI