Eroul din Poiana Brașov, aproape uitat. S-au împlinit 30 de ani de când Liviu Cornel Babeș și-a dat foc pe Pârtia Bradul

O cruce de metal și o placă comemorativă în curtea mănăstirii din Poiana Brașov sunt singurele care mai amintesc de sacrificiul suprem al brașoveanului care și-a dat foc acum 30 ani pentru a atrage atenția asupra dictaturii comuniste. După 30 de ani de la jertfa lui Liviu Cornel Babeș, niciun preot nu a ajuns să-l pomenească. Au venit însă reprezentanții asociațiilor de revoluționari, dar și scoțianul care a încercat să-l salveze din flăcări în martie 1989.

02 Martie 2019, 20:56 (actualizat 03 Martie 2019, 13:50) Știrile TVR |
Eroul din Poiana Brașov, aproape uitat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În primăvara lui 1989, Liviu Cornel Babeș a simțit că singurul mod în care poate atrage atenția lumii asupra situației din România ceaușistă era sacrificiul suprem. Și-a dat foc în timp ce cobora pe schiuri Pârtia Bradul. L-au văzut toţi turiştii care erau atunci în Poiana Braşov. Un scoţian, Douglas Wallace, este cel care a ajuns primul lângă protestatar.

Douglas Wallace: "L-am pus la pământ undeva în zona aceasta, a căzut, i-am stins hainele și a apărut ambulanța. Apoi, ne-am dus acolo, între copaci, unde am găsit un carton pe care scria «Brașov=Auschwitz, Opriți Crima!»".

Etelka Babeș, soția lui Liviu Babeș: "Sper ca pentru ce-a luptat el, sau pentru ce s-a jertfit el, să nu se piardă. Aceasta a fost libertatea".

Niciun preot nu a venit să îl comemoreze pe Liviu Cornel Babeş.

Vasile Mardare, președinte A.L.R.U.E. Brașov: "Au fost anunțați cu patru zile înainte și unul a fost anunțat de duminica trecută. Unul a zis că nu mai poate să vină și doi au zis că vin. Vedeți că nu au reușit să vină".

Modelul lui Liviu Babeș a fost Jan Palach, cehul care s-a incendiat în 1969, în semn de protest față de ocuparea Cehoslovaciei de trupele sovietice. În memoria lui Palach au fost ridicate monumente, casele în care a locuit au plăci memoriale, iar în mai multe oraşe din Cehia există străzi, pieţe şi şcoli care îi poartă numele. În memoria lui Liviu Babeș, pe lângă crucea și placa comemorativă din Poiana Brașov, doar o stradă din Brașov îi mai poartă numele. De mulți ani, se vorbește doar de ridicarea unui monument în memoria lui.

Mihai Costel, viceprimar al Brașovului: "Există și lucrul acesta în lista de investiții a municipiului Brașov. În momentul acesta se lucrează la documentația de proiectare".

"Există multe feluri de a ne aminti de jertfă să. Unul dintre acestea este să înlocuim cuvintele cu fapte. Să nu ne mai lăsăm mințiți, manipulați! Să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea și drepturile noastre! Să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică!" - este mesajul pe care l-a transmis astăzi preşedintele Klaus Iohannis, la 30 de ani de la sacrificiul lui Liviu Cornel Babeș.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI