Erorile în lanț de la Onești au dus la moartea celor doi muncitori. Fragmente din mărturiile polițiștilor participanți la intervenție

"M-a hăcuit!". Acestea au fost ultimele cuvinte, adresate polițiștilor, de către una dintre victimele lui Moroșan, criminalul din Onești. Atât a mai putut să spună bărbatul înjunghiat mortal de agresorul său în momentul în care, în sfârșit, polițiștii au reușit să intre în apartamentul în care Moroșan își ținea ostatice victimele. Fragmente din mărturiile polițiștilor participanți la intervenția din Onești cât și mărturia soției lui Gheorghe Moroșan, în EXCLUSIVITATE. Din declarațiile unora dintre polițiști reiese lipsa de pregătire dar și de dotare a unor oamnei ai legii care ar fi trebuit să fie mult mai eficienți. Așa cum cred chiar și șefii lor de la Inspectotaul General al Poliției.

08 Aprilie 2021, 19:48 (actualizat 09 Aprilie 2021, 10:16) Știrile TVR |
Erori în lanț la Onești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La două ore după ce Moroșan luase ostatici doi munictori, un luptator SAS a avertizat că bărbatul ar putea să îi omoare pe cei pe care îi priva de libertate. După trei ore acest lucru s-a și întâmplat.

Un șir întreg de erori a scos la iveală ancheta disciplinară făcută la IPJ Bacău, dar și declarațiile polițiștilor implicați. Șocantă e mărturia șefului politiei municipale Onești.

După ce mi s-a spus că sunt şeful acțiunii am început să spun că, întrucât nu este o infracţiune de competenţa mea, la faţa locului ar trebui să vină alţi factori de decizie. Auzisem de procedura aplicabilă în cazul luării de ostatici însă nu o cunoşteam în profunzime, nu mi-a fost prelucrată, a declarat Constantin Andrieş şef al Poliţiei Oneşti în momentul intervenţiei.

Un superior ierarhic era adjunctul IPJ Bacău. Adrian Tuluc a ajuns în fața blocului din Onești târziu, duăa ora 17. Însă, nu a îndrăznit să ceară sfaturi superiorilor din Poliția Română.

Am vrut să-l întreb, la un moment dat, ce să facem dar am avut o reţinere de bun-simţ, m-am gândit că un şef ştie cum să procedeze în astfel de cazuri şi că nu trebuie să îi spun eu. Aceeaşi reţinere am avut-o şi în dialogul cu domnul chestor, a declarat Adrian Tuluc, adjunct IPJ Bacău în momentul intervenţiei.

S-a vorbit mult dacă ar fi fost posibilă o intervenție de pe acoperișul blocului a trupelor SAS.

S-a discutat despre varianta coborârii în rapel dar un ofiţer SAS mi-a adus la cunoştinţă că nu au pregătirea necesară nici cei deja ajunşi şi nici cei care urmau să ajungă, a declarat Constantin Andrieş şef al Poliţiei Oneşti în momentul intervenţiei.

Constantin Andrieş şef al Poliţiei Oneşti în momentul intervenţiei: S-a discutat și despre executarea focurile de armă din apartamentul situat în blocul de vizavi. S-a discutat că din cauza copacului în faţa blocului focul de armă putea fi executat doar cu o armă cu lunetă. I-am întrebat pe cei de la SAS dacă au o astfel de armă dar răspunsul a fost negativ.

Familiile victimelor ar putea cere despăgubiri și Poliției Române.

Soția lui Gheorghe Moroșan susține că nu i-a ajutat pe anchetatori de frică.

Aurelia Moroșan: Am avut discuţii cu negociatorul şi i-am spus să i se aducă soţului actele cerute cât mai repede că nu o să facă nimic dacă le primeşte. Totodată le-am spus că dacă nu primeşte actele face prostia. Negociatorul mă trimtea să intru în apartament să vorbesc cu soţul, dar eu i-am zis că nu intru pentru că ştiu ce face la furie. Am fost lovită de soţ, de-a lungul timpului de câteva ori în momente de furie.

Surse judicare susțin că Moroșan a refuzat să facă declarații în fața anchetatorilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI