EROII DIN RĂZBOI | Scăpat din cumplita încleştare de la Cotul Donului, generalul-erou Constantin Năstase a înfiinţat la Mioveni un muzeu etnografic

Cel mai longeviv veteran al Argeșului s-a născut la 3 iunie 1915, în Mioveni. A luptat pe Frontul de Est şi a scăpat din cumplita încleştare de la Cotul Donului. A mers pe jos două luni şi jumătate până a ajuns acasă. Şi-a iubit şi îşi iubeşte ţara. De aceea a înfiinţat un muzeu etnografic pentru ca istoria şi cultura românească să nu piară.

15 August 2021, 15:59 (actualizat 16 August 2021, 21:11) |

Generalul-erou a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. A luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului.

A scăpat cu viaţă din cumplita încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 grade Celsius. 75 de zile a durat drumul de întoarcere spre casă.

A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav.

Profesorul Constantin Năstase a înființat Muzeul Cula Racovița, un loc de care a rămas foarte atașat și care îi poartă numele.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EROII DE RĂZBOI
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 18°C
IASI 16°C 12°C
CLUJ 16°C 13°C
CONSTANTA 22°C 17°C
CRAIOVA 24°C 20°C
BRASOV 19°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI