EROII DIN RĂZBOI | Colonelul (retragere) Ion Cioroiu, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial: N-am trecut prin viaţă ca un geamantan prin gară. Las în urmă niște simboluri care să fie urmate nu de războaie ci de pace și liniște și unire între popoare

Are 101 ani și simte cu aceeşi intensitate momentele pe care le-a trăit pe front, în Al Doilea Război Mondial. A supraviețuit 4 ani într-un lagăr din Siberia și acum tot ce își dorește este sa nu mai fie războaie. Este povestea unui colonel în retragere din localitatea buzoiană Podgoria.

11 Iulie 2021, 21:26 |

Colonelul în retragere Ion Cioroiu s-a născut pe 4 mai 1920 într-o comună din județul Buzău. Tatăl său a căzut prizonier la Mărășești, în Primul Război Mondial și a fost timp de 4 ani prizonier în Germania. În aprilie 1944, Ion pleacă pe front unde este numit comandant al unei stații telegrafice. Pe 19 august, își amintește veteranul, inamicul a organizat un atac furibund.

O zi mai târziu, în timpul contra-atacului pentru ocuparea vechilor poziții ale unităţii sale, Ion Cioroiu cade prizonier. Alături de alți militari, coloana de prizonieri pleacă spre orașul Bălți.

Îmbarcarea în trenul care urma să-l ducă în lagărul din Siberia şi drumul până acolo reprezintă o traumă pe care nu o poate șterge din memorie. Singura hrană pe care a primit-o a fost peşte sărat. A simțit atât de acut lipsa apei încât gândul sinuciderii și-a făcut loc în mintea sa. După 10 zile, convoiul de prizonieri ajunge în Siberia. Este debarcat și încartiruit în lagărul 7313.

După 4 ani de muncă grea, după exploatarea pe care a îndurat-o pentru rația de pâine care însemna supraviețuire, a fost eliberat și trimis acasă. Aici, a ajuns primar în comuna în care se născuse. A refuzat să accepte ordinele de a lua bunuri din gospodăriile satenilor şi astfel a rămas fără funcție. Apoi a lucrat timp de 40 de ani în diverse întreprinderi, cu demnitate, fără a face compromisuri. Dar amintirile din prizonierat l-au bântuit tot timpul.

Când a împlinit o sută de ani, Ion Cioroiu a primit titlul de cetățean de onoare al comunei, iar ministrul Apărării i-a trimis, în semn de respect și apreciere, drapelul național și o scrisoare de mulțumire.

Ion Cioroiu: Rezultă că n-am trecut prin viaţă ca un geamantan prin gară, și las în urmă niște simboluri care să fie urmate nu de războaie ci de pace și liniște și unire între popoare.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EROII DE RĂZBOI
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI