EROII DIN RĂZBOI | Silvestru Belmega, bucovineanul care a s-a înrolat în Armata Română atunci când URSS i-a ocupat pământul natal: Iubiţi ţara mai mult ca orice!

„Iubiţi ţara mai mult ca orice!” Este mesajul lui Silvestru Belmega, un veteran de război care a împlinit anul acesta 100 de ani. În cadrul Campaniei TVR „Eroii din Război”, vă invităm să-l cunoaşteţi pe bucovineanul care s-a înrolat în Armata Română atunci când URSS i-a ocupat pâmântul natal. El a evitat, în ultimul moment, să aibă aceeaşi soartă pe care au avut-o mii de compatrioţi, ucişi de sovietici la Fântâna Albă.

16 Mai 2021, 22:05 (actualizat 16 Mai 2021, 22:19) |
Un bucovinean in Armata Romana
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Silvestru Belmega s-a născut în martie 1921, în Bucovina, într-un sat din apropiere de Cernăuţi, într-o familie cu 8 copii.

În iunie 1940, Uniunea Sovietică ocupă Basarabia și Bucovina de Nord, iar mulţi români se refugiază în Ţara Mamă. Silvestru Belmega ajunge la Bucureşti, dar cei rămaşi în urmă sunt masacraţi la Fântâna Albă, în aprilie 1941

Silvestru Belmega a fost încorporat la vânători de munte, apoi transferat la pompieri pentru că superiorii lui nu doreau să-l trimită pe front de teamă că va dezerta la ruşi.

Soldatul Belmega a primit misiunea de a stinge incendiul de la Palatul Regal, după ce a fost bombardat de aviaţia germană, la 24 august 1944.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EROII DE RĂZBOI
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI