EROII DIN RĂZBOI | Policarp Dovăncescu, unul dintre mai vârstnici veterani din România: Am căzut prizonier lângă Cotul Donului. A căzut toată Armata Română…

8 august 2021, 14:48

Policarp Dovăncescu s-a născut în 1916, într-o comună din judeţul Dâmbovița. În 1941 a fost chemat pe front, alături de fraţii săi.

Veteran de război/gl.bg.(rtr.) Policarp Dovăncescu: Am fost 12 fraţi şi, din 12, 7 am fost în război. Am luptat de la Moscova până la Fierbinţi, în luptă şi în luptă….

Tânărul Policarp a luptat într-o unitate de transmisiuni, dar a fost luat prizonier pe frontul de Est şi a petrecut un an într-un lagăr din Siberia.

Veteran de război/gl.bg.(rtr.) Policarp Dovăncescu: Am căzut prizonier lângă Cotul Donului. A căzut toată Armata Română, a căzut prizonieră. În lagărul nostru erau italieni, români, spanioli, toate naţiile de pe lume.

După 23 august 1944, Policarp Dovăncescu a fost trimis să lupte şi pe frontul de Vest.

“La Oradea, veneau avioane şi eu credeam că sunt ale noastre. Şi trăgeau… Erau nişte tunele sub linia ferată şi când vedeam că trag ne băgam în tunele, sub linia ferată.” îşi aminteşte veteranul Dovăncescu.

A ajuns până în Cehoslovacia, aproape de munţii Tatra, unde a fost rănit.

“La transmisiuni, ca să menţii firul de electricitate, nu mai mergi pe unde au mers pionierii noaptea, mergi pe alături, prin grădină. Şi, la un moment dat, mergând prin grădină, am văzut mina. Şi când am zis „mina!” s-a făcut explozia. Şi am spus „eu nu mă retrag!” şi am mers cu ei înainte… N-am fost decorat… Am venit pe jos din Cehoslovacia, până aici. Şi aici, la Şcoala Militară, am fost numit primul ofiţer la Şcoala Militară.“

La 105 ani, generalul de brigadă Policarp Dovăncescu este unul dintre mai vârstnici veterani de război din România. În prezent mai sunt 2.600 de supravieţuitori ai luptelor din Al Doilea Război Mondial.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite