EROII DIN RĂZBOI | La 101 ani, Ion Procopie povestește cum a fost rănit în luptele din Munții Tatra, din al Doilea Război Mondial

23 mai 2021, 20:49

Ion Procopie are 101 ani și poartă pe umerii săi un secol de istorie. A luptat în al Doilea Război Mondial și ne vorbește, astăzi, despre sacrificiul său pentru România.

În urmă cu 77 de ani, România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite.

Armata Română a pornit ofensiva pentru recuperarea nord-vestului Transilvaniei, pierdut în urma Dictatului de la Viena, în favoarea Ungariei.

De Ziua Regelui Mihai, în 25 octombrie, Armata Română a arborat steagul românesc în centrul orașului Carei.

În aceeași zi a fost atinsă și vechea frontieră româno-maghiară, în apropierea satului Urziceni.

Ultima brazdă de pământ românesc a fost eliberată. Campania militară a continuat, iar Ion Procopie a fost rănit în luptele din Munții Tatra.

Veteranul Ion Procopie a avut o viață plină de încercări.

S-a născut în satul Solonț, județul Bacău, în 1919. Mama i-a murit pe când avea doar un an și jumătate. Tatăl și bunicul au fost preoți. El a absolvit însă Facultatea de Drept și, după război, a fost judecător timp de șase ani. Apoi consilier juridic până la pensie.

Când a împlinit 101 ani a fost sărbătorit în biserică. Preoți și autorități locale și-au cinstit eroul și îi sunt mereu alături.

Colonelul în retragere Ion Procopie își amintește adesea de anii de război. De clipele grele, de eroii știuți și neștiuți ai României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă