Eroi români în infernul incendiilor din Grecia. Cpt. Radu Botezan: Nicio clipă nu am ezitat să spun da, ba din contră, m-am simţit onorat

1 decembrie 2021, 15:43

În vară, când toată lumea pleca în concediu, colonelul Florin Pop a aflat pe neaşteptate că e nevoie de el în Grecia, unde incendiile ameninţau capitala Atena. A spus imediat DA. I-a promis soţiei că se va întoarce acasă sănătos, cu toţi cei 108 oameni din echipă. Iar după un drum de 30 de ore, colonelul Florin Pop şi colegii săi au ajuns în infernul de foc.

Salvatorii români au luptat cu flăcările uriaşe alături de pompierii eleni într-o misiunea contracronometru extrem de periculoasă.

Dacă pompierii conduşi de colonelul Florin Pop nu ar fi reuşit să oprească incendiile de vegetaţie, insula Evia s-ar fi făcut scrum. Deşi nu le-a fost uşor, s-au simţit mândri că şi-au îndeplinit misiunea.

Între luptele cu focul şi şedinţele de urgenţă în care monitoriza evoluţia dezastrului împreună cu pompierii greci, Florin Pop îşi lua câteva minute să audă vocea fetiţelor şi a soţiei. Era doza suplimentară de încurajare şi putere.

De altfel, la finalul misiunii, cea mai mare bucurie a resimţit-o însă atunci când şi-a strâns din nou copiii în braţe. Iar familia i-a pregătit o surpriză.

Dar mulţumirea din ochii oamenilor, la finalul unei misiuni aparent imposibile, îl face să uite de greutăţile meseriei.

Chiar dacă vine dintr-o altă generaţie, şi pentru căpitanul Radu Botezan datoria e pe primul loc.

Era în vacanţă când comandantul l-a anunţat că e nevoie de el în Grecia.

Cpt. Radu Botezan: Nicio clipă nu am ezitat să spun da, ba din contră, m-am simţit onorat. Deşi mă aflam la mare în câteva zile libere cu prietenii şi cu soţia, singura grijă şi ce am raportat comandantului meu a fost să mă sprijine să îmi ajungă bagajul la Bucureşti cu uniforma, cu costumul de protecţie. De pe plajă, în 6 ore, eram la Bucureşti.

Iar odată ajuns în Grecia a simţit că infernul a coborât pe pământ.

Anul acesta, de Ziua Naţională, căpitanul Radu Botezan a primit o misiune specială.

Cpt. Radu Botezanu: Pentru un militar asta este o onoare şi nu este un sentiment pe care îl trăieşti decât în formaţie atunci de 1 Decmebrie. Sunt alba-iulian, iar faptul că anul ăsta am fost desemnat să defilez la mine acasă, este o premieră pentru mine, mă onorează şi aştept cu nerăbdare să mă încerce aceleaşi sentimente de mândrie, căci despre asta este vorba.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă