Eroi români, omagiaţi în Franţa. În lagărul de la Soultzmatt au murit aproape 700 de soldați

Ceremonie impresionantă la Soultzmatt, în Franţa. Au fost omagiaţi cei aproape 700 de prizonieri de război, care odihnesc în cimitirul militar românesc. Acesta se află pe locul unui fost lagăr în care, în urmă cu o sută de ani, nemţii au încarcerat peste 2500 de soldaţi români, pe care-i foloseau la muncă. Militarii au fost torturaţi şi înfometaţi. Mulţi dintre ei au murit în chinuri groaznice.

04 Iunie 2017, 21:39 |
Eroi români, comemorați în Franța
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

2344 de soldaţi români au murit în captivitate din cauza torturilor, a frigului, înfometării, a muncilor istovitoare, a lipsei de igienă şi de asistenţă medicală, în Alsacia şi Lorena, în 1917. Aproape 700 dintre ei sunt înmormântaţi la Soultzmatt.

Pe terenul fostului lagăr, donat de Franţa României, au fost amenjate un cimitir şi un monument din dorinţa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand.

La cemenoniile de comemorare organizate de autorităţile locale şi de Consulatul României au participat şi reprezentanţii Casei Regale.

Sunt localnici care încă mai păstrează obiecte şi lucruri personale ale prizonierilor, pe care le-au primit de la strămoşii lor. Aceştia le-au expus pentru a păstra vie memoria înaintaşilor care şi-au pus viaţa în pericol pentru a-i hrăni pe ascuns pe soldaţii români.

La căderea nopţii, în Cimitirul Militar Românesc va avea loc un spectacol de lumini şi sunet, printre crucile identice, multe rămase pentru totdeauna fără nume.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI