Eroare RO-ALERT în Timiș. Telefoanele dau mesaje de avertizare de patru ori pe noapte

28 octombrie 2020, 11:44

În Timiș, telefoanele au sunat întreaga noapte: la ora 22, la 1, la 4 și la 6.

Deși conform protocolului, RO-ALERT ar trebui să ne informeze o singură dată în privința unei situații, de joi începând, ISU nu contenește să ne mai trasmită că în Timișoara și Timiș COVID-19 se răspândește cu repeziuciune, și că trebuie să respectăm măsurile sanitare.

Oamenii sunt deranjați de aceste mesaje și mai ales de frecvența și orele la care se transmit. Cei mai mulți se plâng îndeosebi de faptul că nu se pot odihni în timpul nopții și se trezesc speriați.

Despre RO-ALERT se știe că este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol.

Sistemul este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Responsabili de gestionarea acestor mesaje sunt ISU și STS, iar difuzarea informațiilor iminente se face conform legii. Ordonanța de Urgență 72 din 2017 permite însă difuzarea unui mesaj de avertizare pe un telefon, o singura dată, fără repetari.

Reprezentanții ISU Timis au explicat printr-un comuniat oficial că s-a produs o eroare, iar personalul dispeceratului a greșit perioada de transmitere a mesajelor. Autoritățile încheie cu scuze și promit că vor face eforturi pentru evitarea unor astfel de situții.

În particular, există doar două metode prin care să scăpați de asaltul mesajelor: să închideți telefonul, sau să scoateți cartela și să folosiți dispozitivul fără semnal, doar pentru rețelele de socializare, prin wi-fi. Pentru posesorii anumitor tipuri de telefoane, există și opțiunea dezactivării alertelor, din setările telefonului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite