Erdogan: Nici SUA şi nici Rusia nu vor încerca să utilizeze arma nucleară

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
17 noiembrie 2022, 13:45

În declaraţiile sale la întoarcerea de la summitul G20 din Bali (Indonezia), Erdogan a spus că cele două ţări ar trebui să se întâlnească în mod frecvent pentru a preveni un nou război mondial.

‘Potrivit informaţiilor pe care le-am primit din partea directorului meu de informaţii în ceea ce priveşte SUA şi Rusia, niciuna dintre părţi nu va fi tentată să utilizeze arma nucleară’, a declarat Erdogan, citat de agenţia oficială Anadolu.

Şeful CIA,William Burns, şi omologul său rus Serghei Narîşkin (directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, SVR) s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la Ankara, a confirmat preşedinţia turcă.

Cu această ocazie, Burns l-a avertizat pe şeful SVR cu privire la posibilele consecinţe ale recurgerii la arma nucleară pe care Rusia a ameninţat că ar putea-o utiliza în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Casa Albă a precizat în legătură cu această întâlnire că nu este vorba ‘de niciun fel de negocieri’ şi nici ‘despre o discuţie cu privire la rezolvarea războiului în Ucraina’.

La rândul său, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Burns şi Narîşkin au discutat chestiuni ”sensibile” cu prilejul întrevederii lor din Turcia, potrivit Interfax, preluată de Reuters.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat până la cel mai jos nivel din ultimele decenii, de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina în februarie.

Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina au alimentat îngrijorările cu privire la escaladarea conflictului.

Pe de altă parte, Erdogan se aşteaptă la rezolvarea cât de curând a problemelor legate de achiziţionarea de către Turcia a unor avioane americane F-16, în urma întâlnirii cu preşedintele american Joe Biden în marginea summitului G20 din Bali.

Într-un interviu acordat presei la întoarcerea de la summitul din Bali, Erdogan a declarat că Biden i-a spus că problema este „în mâinile sale”, potrivit Reuters.

Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite