Erdogan, la un an după tentativa de lovitură de stat: "Poporul meu avea arme în mâini? Avea doar steaguri (...) avea credința!"

Turcia trăieşte ora marilor emoţii sociale. Sute de mii de turci au ieşit în stradă la Ankara şi la Istanbul pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat, dar şi pentru a-şi reafirma susţinerea pentru preşedintele Erdogan.

16 Iulie 2017, 14:02 (actualizat 16 Iulie 2017, 21:57) Știrile TVR |

Cea mai grandioasă manifestaţie a avut loc la Istanbul, în apropierea podului unde s-a jucat soarta puciului.

Aici, în urmă cu un an, zeci de mii de civili au blocat cu mâinile goale înaintarea blindatelor spre aeroport pe care militarii voiau să-l captureze.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: "Poporul meu avea arme în mâini? Avea doar steaguri, aşa cum are şi astăzi. Dar avea o armă mult mai eficientă, avea credinţa!".

Animat de susţinerea mulţimii, preşedintele Erdogan a oferit o scurtă lecţie de şah politic:

"Noi ştim că toate aceste organizaţii teroriste nu sunt doar ceea ce se vede. Noi ştim cine este în spatele lor. Dar ca să dăm mat trebuie să capturăm întâi pionii, turele, nebunii, caii şi, în cele din urmă, regina".

Au fost rostite numele celor 250 de oameni care şi-au pierdut viaţa în timpul rebeliunii.

Erdogan le-a oferit cetăţenilor patriei şi o surpriză: cei care apelau telefonic sâmbătă puteau auzi în locul tonului de aşteptare obişnuit un mesaj din partea preşedintelui: "Ca preşedinte, vă felicit pe 15 iulie, cu ocazia Zilei Democraţiei şi Unităţii Naţionale. Fie ca Dumnezeu să vegheze asupra martirilor noştri. Le doresc veteranilor sănătate şi prosperitate".

Eşecul puciului din 15 iulie a marcat sfârşitul deceniilor de amestec al armatei în politica Turciei.

În anul care a trecut a fost declanşată o represiune extrem de dură în toate segmentele societăţii. Toţi cei care au fost bănuiţi de legături cu organizaţia lui Fethullah Gulen au fost pedepsiţi.

200.000 de oameni au fost concediaţi, suspendaţi din funcţii sau aruncaţi după gratii.

Turcia este astăzi divizată între simpatizanţii secularismului şi ai Occidentului şi adepţii politicii preşedintelui, influenţat de rigorile islamismului.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI