Erdogan la Paris. Libertatea presei și drepturile omului, subiecte sensibile pe agendă. O discuție sinceră despre relația cu UE

6 ianuarie 2018, 09:12

Întâlnirea celor doi șefi de stat s-a axat pe dosarele considerate sensibile: criza migrației, situația din Siria, libertatea de exprimare și drepturile omului.

Poziția presedintelui francez, Emmanuel Macron, a fost foarte fermă atunci când s-a discutat despre posibila aderare a Turciei la Uniunea Europeană, un subiect pe care Franța îl consideră foarte departe sau chiar închis, cel puțin în condițiile actuale.

Emmanuel Macron: „În privinţa relaţiei cu Uniunea Europeană, este clar că evoluţiile şi opţiunile recente nu permit niciun avans în procesul de aderare început. Am avut o discuţie foarte sinceră despre acest subiect„.

Turcia este intens criticată pentru că nu respectă drepturile omului. La Élysée, Erdogan a încercat să justifice atitudinea sa față de presă prin afirmația că unii jurnaliști susțin terorismul.

Recep Erdogan: „Terorismul nu ia naştere de unul singur. Există anumiţi grădinari care cultivă teroarea şi teroriştii. Aceşti grădinari sunt oameni consideraţi cugetători. Ei scriu în ziarele lor, în editoriale, ca şi cum ar uda o grădină. Ei sunt ideologii care contribuie la terorism„.

Într-un clasament al libertății presei în lume, Turcia se află pe locul 155 din 180. Statistica aparține organizației Reporters sans frontières, care a protestat față de vizita lui Erdogan la Paris.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite