Erdogan așteaptă extrădările „promise”, însă Suedia îi reamintește că are o justiție independentă

Foto: Recep Tayyip Erdoğan/ Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdoğan/ Facebook
1 iulie 2022, 10:38

„În Suedia, legea suedeză se aplică cu tribunale independente”, a explicat Johansson într-o declaraţie scrisă trimisă France Presse, potrivit Agerpres.

„Persoanele care nu sunt suedezi pot fi extrădate la cererea altor ţări, dar numai dacă acest lucru este compatibil cu legislaţia suedeză şi cu Convenţia europeană asupra extrădărilor”, a insistat el, amintind de asemenea că cetăţenii suedezi nu pot fi extrădaţi.

Acordul semnat marţi seară cu Turcia pentru ridicarea veto-ului Ankarei asupra intrării Suediei şi Finlandei în NATO „spune în mod clar că vom respecta convenţia europeană” privind extrădarea, potrivit Stockholmului.

La mai puţin de patruzeci şi opt de ore de la acordul dintre cele trei ţări la summitul NATO de la Madrid, preşedintele turc Erdogan a ameninţat din nou joi că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

Şeful statului turc a menţionat în special în timpul unei conferinţe de presă o „promisiune făcută de Suedia” cu privire la extrădarea a „73 de terorişti”. „Îi vor trimite înapoi, au promis. Aceasta apare în documente scrise. Ei îşi vor ţine promisiunea”, a spus el.

Fără să se pronunţe direct asupra acestei afirmaţii, ministrul suedez al justiţiei a reamintit joi seară că ultimul cuvânt în materie de extrădare revine Curţii Supreme, „care are drept de veto asupra extrădărilor”, şi nu guvernului.

Acordul semnat marţi seară şi ale cărui formulări sunt supuse interpretării a fost salutat cu uşurare de Suedia, deoarece îi deschide calea spre NATO.

Dar el ridică şi îngrijorări serioase cu privire la realitatea concesiunilor făcute de Stockholm, în special în cadrul comunităţii kurde, notează AFP.

Recep Tayyip Erdogan nu a oferit detalii joi despre cele 73 de persoane vizate, dar Ankara cere de mai mulţi ani extrădarea activiştilor kurzi sau apropiaţilor mişcării guleniste exilaţi în Suedia.

În faţa îngrijorărilor, prim-ministrul suedez a reamintit miercuri că Suedia „va continua să respecte legea suedeză şi dreptul internaţional” în ceea ce priveşte extrădarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă