Epuizați de munca peste program. Angajații români ajung să lucreze suplimentar zeci de ore pe săptămână

15 noiembrie 2017, 19:36

Luna aceasta, Florentina a împlinit 20 de ani de când lucrează în industria textilă. Recunoaște că au fost ani în care săptămâna de lucru avea șase zile și nu exista zi în care să NU stea peste program.

Cu o vechime de 33 de ani de muncă, Eugen spune că a încercat să mențină un echilibru între timpul petrecut la serviciu și cel liber.

Munca în exces are un impact negativ asupra sănătăţii angajaţilor. Este concluzia ultimului studiu făcut în rândul angajaţilor români care lucrează în industria textilă, auto sau navală. Orele suplimentare vin la pachet cu tulburări de somn, stil de viaţă nesănătos, simptome depresive şi anxioase sau accidente la locul de muncă.

Legislaţia nu e dură atunci când vine vorba de nereguli. În cazul în care se constată ore suplimentare peste limita prevăzută de lege, amenda maximă este de trei mii de lei.

Indiferent că sunt plătite sau nu, orele suplimentare înseamnă epuizare și afectează pe termen lung inclusiv productivitatea.

Nu doar în industria grea sau uşoară se stă la serviciu peste program. Potrivit unui studiu Eurofound, în România, peste 45% din angajaţi muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână. Suntem pe locul trei în Europa după Republica Cehă şi Grecia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite