Epopeea corvetelor | Ministrul Apărării, la TVR: Săptămâna viitoare sau peste 2 săptămâni avem termenul limită pentru ca Naval Group-Șantierul Constanța să vină cu ultima variantă să semnăm

Programul de cumpărare a 4 corvete pentru Forţele Navale Române e aproape să ajungă la o soluţie. Licitaţia a fost câştigată în 2019 de o asociere a unei companii a Statului francez cu Şantierul Naval Constanţa, dar nici până astăzi contractul nu a fost semnat. Ministrul Apărării vrea ca până săptămâna viitoare să se ia o decizie.

09 Aprilie 2022, 21:39 (actualizat 09 Aprilie 2022, 21:55) Știrile TVR |

Epopeea corvetelor a început în 2016, când guvernul condus de Dacian Cioloș a anunțat că atribuie direct contractul de 1,6 miliarde de euro.

În document era prevăzută construcția a 4 corvete și modernizarea a 2 fregate de către o companie olandeză care urma să dezvolte proiectul la Galați. După ce PSD a preluat puterea, procedura a fost sistată și guvernul a considerat că e nevoie de aprobarea Parlamentului pentru o achiziție cu o valoare atât de mare.

O companie franceză care s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța în 2018 a câștigat licitația, iar din iulie 2020, de când Curtea de Apel București a respins contestația făcută de grupul olandez, proiectul bate pasul pe loc.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale: "În această lună așteptăm în scurt timp, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni avem termenul limită pentru ca asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța să vină cu ultima variantă pentru ca să semnăm contractul. Sperăm că după atâta timp vor găsi și ei resurse ca să vină cu o variantă comună și cu o varianta care să corespundă perfect legii la ceea ce au semnat, condițiilor pe care le-au semnat atunci când au fost declarați câștigători. Sperăm să putem cât mai repede, pentru că avem o nevoie pentru un program de înzestrare a Marinei noastre. Marea Neagră a devenit, vedeți, un loc de mare dispută și din acest punct de vedere avem o nevoie foarte mare".

Odată cu războiul din Ucraina, regiunea Marii Negre a devenit unul dintre cele mai fierbinți puncte ale planetei și o zonă strategică extrem de importantă, iar cele mai multe vase ale Forțelor Navale Române sunt din perioada comunistă.

"Vorbim de o fregată, da, din cele care sunt construite şi înarmate înainte de 1989, vorbim de cele patru corvete, vorbim de cele 3 nave purtătoare de rachete. (...) Problemele cele mai deosebite sunt legate de puterea lor de lovire, de sistemele de rachetă anti-navă şi de capacitatea lor de apărare antiaeriană", a explicat pentru Știrile TVR gen. (r) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.

În contextul războiului din Ucraina, România va aloca 2,5% din PIB pentru Apărare, iar între 28 şi 30% din fonduri vor fi folosite pentru înzestrare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI